« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
INA TVRDI:

Požar u sisačkoj rafineriji nije ugrozio sigurnost radnika i građana

Ina je osnovala dva povjerenstva koja će pomno istražiti sve uzroke požara i pronaći odgovorne

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix/Arhiva)
Više o

požar

,

INA

,

rafinerija u Sisku

,

Tomislav Thuer

,

Damir Butković

,

Adriana Petrović

U požaru u pogonu u Ininoj Rafineriji nafte u Sisku prošle subote sigurnost radnika i građana ni u kojem trenutku nije bila ugrožena, izjavio je danas na konferenciji za novinare izvršni direktor Ine za korporativne procese Tomislav Thuer.

Izvijestio je da je Ina osnovala dva zasebna povjerenstva koja utvrđuju uzrok nesreće i odgovornost za taj događaj. Jedno povjerenstvo imenovao je direktor rafinerije Damir Butković, a drugo direktorica Inina Sektora održivog razvoja i zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša Adriana Petrović. Oba povjerenstva će pomno istražiti sve uzroke požara i upravi podnijeti potanko izvješće o tome što se dogodilo kako bi mogli poboljšati sustav.

Thuer je rekao da su u subotu popodne djelatnici rafinerije u redovitu obilasku pogona primijetili izlijevanje zauljene vode iz sustava unutarnje rafinerijske procesne kanalizacije oko šahta blizu energetskih uređaja i na to su upozorili sve mjerodavne službe. U tom trenutku ispražnjen je pogon koji je bio odmah zaustavljen kako bi se spriječio dotok vode ili kakve druge tekućine u kanalizaciju, rekao je.

Požar je, međutim, ipak izbio u 19:50 sati, a nakon toga su na mjesto događaja odmah došli djelatnici tvrtke "Sinaco" koji su osigurali čitav prostor i počeli gasiti požar. Požar je lokaliziran do 20:20 sati i trajao je do 21:20 sati, a drugi dio požara stavljen je pod nadzor te je tekućina iz kanalizacije u kontroliranu procesu puštena da izgori na obližnjem dimnjaku. Istodobno su okolni uređaji hlađeni polijevanjem vodom i prskanjem pa je onemogućeno svako širenje požara, opisao je Thuer.

U Ini procjenjuju kako su nadležne službe, vatrogasci rafinerije, djelatnici tvrtke "Sinaco" i sisačka javna vatrogasna postrojba djelovali vrlo profesionalno i pravodobno te da je sve učinjeno da se najprije požar stavi pod nadzor, zaštite radnici i građani i da se šteta smanji na najmanju moguću mjeru.

Drugi požar je izbio u 22:20 sati jer su se zapalili ugljikovodici koji su ostali ispod pjene u okolnim kanalima. Taj je požar bio puno slabiji i stavljen je pod nadzor i ugašen za 30-ak minuta, iznio je Thuer.

Thuer je napomenuo da su stručnjaci sisačke rafinerije i Ine maksimalno pomogli i pomažu policiji u obavljanju očevida na mjestu požara.

Na novinarski upit o eksplozijama u tom požaru, koje u svom izvješću nije spomenuo, Thuer je odgovorio da za sada nemaju saznanja o eksplozijama, rekavši da je riječ o "određenim vrstama eksplozivnog požara koji je imao zvuk koji je odjeknuo".

Izvršni direktor Ine za rafinerije i marketing Peter Chmurčiak iznio je mišljenje kako se zadnji požar u sisačkoj rafineriji ne može povezati s modernizacijom te rafinerije, jer se ona obavlja po planu. Ina je do sada u modernizaciju sisačke rafinerije uložila 115 milijuna eura ili više od 800 milijuna kuna te nastavlja ulagati u modernizaciju, rekao je. Također je najavio da će Ina pustiti u rad pogon za izomerizaciju, što će poboljšati kakvoću benzina, pa će sisačka rafinerija proizvoditi goriva koja zadovoljavaju europske standarde, dodao je. (hina/metro-portal)

19.01.2010. 18:58:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh