« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
DIO NAŠE KULTURE

Indijanci u Vinkovcima

U sklopu Vinkovačkih jeseni postavljeno je indijansko selo u vinkovačkom parku Lenijama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Glibušić, CROPIX)
Više o

Vinkovačke jeseni

,

'Winnetouland'

,

indijanci

Jučer je postavljeno indijansko selo s wigwamima (šatorima), plemenskim totemom i drugim sadržajima u okviru projekta "Winnetouland", istoimene zadarske agencije, koja promiče kulturu američkih Indijanaca.

Ta agencija, naime, već drugu godinu popularizira filmove o indijanskom poglavici Winnetouu o kojem su sredinom šezdesetih na više od 600 predjela u Hrvatskoj snimani tada vrlo popularni igrani filmovi.

"Winnetou je i dio našega naslijeđa i mi imamo pravo na dio priče o njemu. Slika o njemu koja je filmom otišla u svijet dijelom je i hrvatska", objasnio je Marin Lerga iz "Winnetoulanda", koja je 2008. proglasila i "Godinom Winnetoua - godinom sna o slobodi".

U indijanskom selu u Vinkovcima sastali se u miru indijanci sa šokcima tj. kulturno-umjetničkim društvom Sloga iz sela Retkovaca, nedaleko Vinkovaca, sve je završilo time da su Indijanci zaplesali slavonsko kolo.

Manifestacija se obilježava događajima u sljedećih godinu dana, a jedan od njih je i turneja kroz hrvatske gradove. Prvi na redu su grad Vinkovci i to za "Vinkovačkih jeseni", rekao je Lerga. Dodao je kako je "Winnetouland" počeo gradnju tematskog parka u okviru kojeg je na području Kruševa u Zadarskoj županiji podignuto indijansko selo "Crna punta".

Indijansko selo u Lenijama bit će otvoreno do nedjelje, a za to vrijeme ga mogu razgedati i posjetitelji koje će Indijanci Antakia, Intia i Chayana iz plemena Comancherosa po predviđenu programu uputiti u život i običaje Indijanaca.

10.09.2008. 09:43:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh