« Biznis
objavljeno prije 1 godinu
EK

Kontrole unutar šengena samo kao krajnja mjera

Granične kontrole unutar šengenskog prostora moraju biti iznimke, moraju biti vremenski ograničene i moraju se koristiti samo kao mjera u krajnjem slučaju

Možda i ovako ponekad...
Možda i ovako ponekad... (Arhiva)
Više o

Europska komisija

,

Schengenski prostor

,

kontrole

Kako schengenski prostor nije baš tako zatvoren kako je to zamišljeno, ipak postoji mogućnost provjera u njemu, kaže Europska komisija.

"Naša je pozicija vrlo jasna: granične kontrole unutar šengenskog prostora moraju ostati iznimka, moraju biti strogo vremenski ograničene i koristiti se kao mjera u slučaju krajnje potrebe", odgovorila je glasnogovornica Hipper na novinarsko pitanje o najavi Austrije da će za daljnjih šest mjeseci produljiti granične kontrole na svojim granicama sa Slovenijom i Mađarskom.

Sadašnja austrijska odluka o graničnim kontrolama vrijedi do 11. svibnja, a ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner najavio je u utorak da će obavijestiti Komisiju o namjeri produljenja te mjere za još šest mjeseci te je kao razlog naveo borbu protiv ilegalnih migracija.

Glasnogovornica Hipper rekla je da Komisija još nije primila obavijest Austrije i da će ocjenu te konkretne obavijesti moći dati nakon što je prouči.

Najava Austrije

Austrija namjerava zadržati granične kontrole unatoč odluci Suda EU da je to nespojivo sa šengenskim zakonikom.  

Sud EU je u travnju prošle godine presudio da Austrija po tom pitanju krši pravila EU.

Austrija je prvi put uvela granične kontrole sa Slovenijom i Mađarskom 2015. godine, na vrhuncu migrantske krize, i od tada je tu mjeru produžavala svakih šest mjeseci.

Sud EU presudio je u korist  jednog slovenskog državljanina koji je 2019. godine odbio dati putovnicu na uvid pri ulasku u Austriju.

Sud EU presudio je u travnju prošle godine da država članica EU može obnoviti mjeru tek nakon isteka šestomjesečnog razdoblja, kada se "suoči s novom ozbiljnom prijetnjom koja utječe na njezinu javnu politiku ili unutarnju sigurnost, a koja se razlikuje od prijetnje koja je prvobitno identificirana".

 Austrija je i za zadnje produljenje, u studenom prošle godine, navela kao razlog borbu protiv ilegalnih migracija.

14.04.2023. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh