« Žene
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
savjeti

Kontracepcija za vrijeme dojenja

Najbolje metode kontracepcije za mlade majke

Fotografija vijesti
Više o

kontracepcija

,

dojenje kontracepcija

Mnogi su uvjereni da dojenje sprečava od nove trudnoće, no to ipak nije potpuno sigurna metoda. Mlade majke imaju na raspolaganju mnoge druge metode koje dolaze u obzir.

Prva ovulacija nakon poroda individualna je. Bitnu ulogu igra dojenje. Doji li majka, prva menstruacija može se pojaviti tek nakon više od šest mjeseci. U protivnom se ovulacija pojavljuje najčešće četiri do šest tjedana nakon porođaja. No s obzirom da se menstruacija javlja tek dva tjedna nakon ovulacije možete i odmah nakon porođaja biti plodni, a da ne znate.

Tko misli da je dojenje sigurna metoda sprječavanja trudnoće, s njime se priroda može poigrati. Točno je da se u majčinom mozgu prilikom dojenja luči hormon prolaktin koji je zaslužan za stvaranje mlijeka. Što više taj hormon cirkulira u krvi to će kasnija biti ovulacija. No već same pauze pri dojenju koje traju duže od četiri sata mogu toliko smanjiti razinu prolaktina, da dođe do ovulacije. Stoga bi čak i majke koje isključivo doje trebale razmišljati o kontracepciji.

Saznajte više na Roditelji.hr

24.05.2009. 09:42:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh