« Život
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
POHVALNO

Kontracepcija spašava 250.000 života godišnje

Kontracepcija smanjuje broj neželjenih trudnoća i potencijalnih smrti pri porodu

Kontracepcija bi najviše pomogla nerazvijenim zemljama
Kontracepcija bi najviše pomogla nerazvijenim zemljama (Shutterstock)
Više o

kontracepcija

,

neželjena trudnoća

Korištenje kontracepcije spašava godišnje više od četvrt milijuna života, bilo zbog izbjegavanja smrti rodilja pri porodu ili nestručnih pobačaja, navodi se u izvješću objavljenom u utorak u medicinskom časopisu Lancet.

U 2008. godini 355 tisuća žena umrlo je pri porodu ili zbog ilegalnih pobačaja, navodi se u izvješću u kojem se napominje kako je više od 250 tisuća smrti izbjegnuto te godine jer je upotreba kontracepcije smanjila broj neželjenih trudnoća.

"Kad bi sve žene u zemljama u razvoju, koje žele izbjeći trudnoću, koristile učinkovite metode kontracepcije, broj smrti rodilja pao bi daljnih 30 posto", navodi se u istraživanju.

Istraživanje koje je vodio John Cleland s londonske škole za tropsku medicinu objavljeno je uoči londonskog summita o planiranju obitelji koji organizira fondacije Billa i Melinde Gates, a čiji je cilj promovirati prava 120 milijuna žena i djevojaka na pristup stručnoj pomoći u planiranju obitelji.

U radu se ističe da je porast korištenja kontracepcije u svijetu tijekom proteklih 20 godina smanjio broj umrlih rodilja za 40 posto.

11.07.2012. 19:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh