« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
etika i politika

Kongresnici s prstima u pekmezu

Više od 30 američkih kongresnika pod istragom etičkog povjerenstva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

kongres

,

politika

,

etičko povjerenstvo

Etički odbor Predstavničkog doma američkog Kongresa ispituje aktivnosti više od 30 kongresnika u istragama o pitanjima vezanim uz lobiranje za obranu, korištenje utjecaja za korporacije i druge zlouporabe položaja, prema povjerljivom srpanjskom izvješću odbora o kojem u petak piše The Washington Post.

Izgleda da je izvješće nenamjerno stavljeno na javno dostupnu kompjutorsku mrežu, i nakon toga dostavljeno The Washington Postu, navodi list.

Etičko povjerenstvo jedan je od najtajnovitijih odbora u Kongresu, a njegovi članovi i osoblje potpisuju posebnu prisegu da neće otkriti bilo kakve aktivnosti vezane u njegove prošle i sadašnje istrage.

Građanske udruge koje prate rad Kongresa optuživale su odbor da je neaktivan s istragama, a slučajno objavljeni dokument pokazuje da se provodilo puno više istraga nego što je bilo objavljeno.

U dokumentu na 22-stranice pod nazivom "Standardno zbirno tjedno izvješće odbora", iznose se sažeci istraživanja ponašanja 19 kongresnika i nekoliko članova osoblja. U dokumentu se navodi da je odbor ispitivao aktivnosti još 14 kongresnika.

Među njima je i sedam članova moćnog pododbora za odobravanje nabava Pentagona, za koje je tijekom ljeta objavljeno da su pod istragom zbog povezanost sa danas zatvorenom lobističkom tvrtkom PMA Group, jer su usmjeravali proračunska sredstva klijentima tvrtke i primali stotine tisuća dolara za svoje kampanje.

Među njima je pet demokrata - John Murtha, Norm Dicks, Peter Visclosky, Jim Moran i Marcy Kaptur, te dva republikanca Bill Young i Todd Tiahrt.

Peter Visclosky iz Indiane, supredsjedatelj Hrvatskog kongresnog kluba u Predstavničkom domu, jedni je član pododbora koji je dobio saveznu 'subpoenu' u istrazi djelovanja PMA Group, a u istrazi su spominjana imena Murthe, Morana i Dicksa.

Zahvaljujući preporukama pododbora, klijenti PMA su samo u fiskalnoj 2008. godini dobili 300 milijuna dolara iz saveznog proračuna, navodi se u izvješću.

Visclosky je od 2001. do 2008. od PMA primio 219,000 dolara priloga za kampanju, Murtha 143,600 dolara, Moran 125,000 dolara a Dicks 91,600 dolara.

Osim sedmoro članova podobora za vojne nabavke, u izvješću se navodi da Etičko povjerenstvo ispituje i osobne financije demokratskog kongresnika Charlesa Rangela, predsjednika utjecajnog Odbora za proračun.

Također je pod istragom demokrat Alan Mollohan, zbog neprijavljivanja svih svojih nekretnina.

Demokratska kongresnica Jane Harman pod istragom je zbog suradnje s izraelskim lobistima u Kongresu.

Povjerljivi dokument je otkrio da je pod istragom i kongresnica Maxine Waters (D), članica financijskog odbora Doma, zbog pomoći oko sanacije banke OneUnited Bank iz Massachusetts s 12.2 milijuna dolara, u kojoj je njezin suprug veliki dioničar.

Kongresnica Laura Richardson (D), ispituje se zbog propusta da u imovinskoj kartici navede svu svoju imovinu, prihode i terete.

Etičke istrage u američkom su parlamentu vrlo uobičajene. Većina završava s privatnim pismima u kojima se zastupnika oslobađa sumnji ili ga se strogo ukorava. U nekim rijetkim slučajevima sankcije mogu biti strože. (hina/metro-portal)

31.10.2009. 07:59:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh