« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
BERNARD KOUCHNER:

Konferencija Durban II nije doživjela neuspjeh

Ahmadinedžadov govor bio je 'neprihvatljiv' zbog 'antisemitskog ludila', smatra francuski ministar.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

EU

,

Mahmud Ahmadinedžad

,

Ženeva

,

Bernard Kouchner

,

konferencija o rasizmu

,

Durban II

Konferencija o rasizmu nazvana Durban II, održana u Ženevi, "nipošto nije doživjela neuspjeh" unatoč žestokom protuizraelskom napadu iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada, ocijenio je u utorak francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner.

"To nipošto nije neuspjeh, već početak uspjeha", rekao je glavni francuski diplomat za radio Europe 1, obrazloživši odluku o sudjelovanju na konferenciji znatnim pomacima u prijedlogu završne izjave.

Unatoč tomu što su europski veleposlanici, među kojima i francuski, u ponedjeljak napustili dvoranu dok je Ahmadinedžad govorio, "mi nismo napustili konferenciju i vratit ćemo se ponovo", rekao je.

Budući da je Durban I 2001. doživio "nalet rasizma", Durban II se priprema za prihvaćanje "dokumenta u kojemu će biti popisano sve što smo željeli, sve što su željele zapadne zemlje", premda on "nije savršen", dodao je, spomenuvši među ostalim "antisemitizam, diskriminaciju, slobodu govora, genocid, sjećanje na holokaust, osobe zaražene AIDS-om i osobe s invaliditetom".

Kouchner je ponovio da je Ahmadinedžadov govor koji je na noge digao međunarodnu zajednicu i natjerao veleposlanike EU-a da napuste dvoranu, bio "neprihvatljiv" zbog svog "antisemitskog ludila". (hina/metro-portal)

21.04.2009. 13:42:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh