« Film
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci

Kompanija Disney dobiva zaboravljene animacije

Walt Disney je tijekom posjeta Japanu darovao predmete koji su potom zametnuti

Među vraćenim originalima naći će se i setovi iz prvog animiranog filma u boji ‘Cvijeće i drveće’
Među vraćenim originalima naći će se i setovi iz prvog animiranog filma u boji ‘Cvijeće i drveće’
Više o

animirani filmovi

,

Walt Disney

Japansko sveučilište namjerava vratiti oko 250 dijelova originalnih animacija kompanije Walta Disneyja koje su bile zametnute u skladištu nakon putovanja u Japan prije gotovo 50 godina. Disney je izjavio kako su skice, preliminarne fotografije i ostale stvari dio kolekcije koje je Walt Disney osobno izabrao. One su poslane u Japan 1960. godine kao dio putujuće izložbe i premijere animiranog filma ‘Trnoružica’.

- Walt je želio objasniti svaki detalj procesa animacije, pa je odabrao umjetničko djelo iz svih faza produkcije i brojne filmove. No, najvažnija je bila ‘Trnoružica’ - rekla je Lella Smith, kreativna direktorica u Disneyju.

Iako je većina predmeta bila iz filma ‘Trnoružica’, u kolekciji su se nalazili rijetki setovi iz dva Oscarom nagrađena filma: prvog crtića u boji ‘Cvijeće i drveće’ i kratkog filma ‘Tri praščića’. Među ostalim predmetima našli su se stilizirani prikazi šume iz ‘Trnoružice’ Eyvinda Earlea. Delikatni listovi reflektiraju njegovo zanimanje za rukopise i djela Van Eycka iz 15. stoljeća.

OskarovciIako je većina predmeta bila iz filma ‘Trnoružica’, u kolekciji su se nalazili rijetki setovi iz dva Oscarom nagrađena filma: prvog crtića u boji ‘Cvijeće i drveće’ i kratkog filma ‘Tri praščića’. 

Nakon turneje po Japanu, Disney je donirao djela Muzeju moderne umjetnosti u Tokiju. No, materijali nisu pristajali stalnom postavu muzeja pa je muzej dao Disneyjev poklon Sveučičištu Chiba. Chibin akademski fokus bio je usmjeren na znanost i medicinu, a Disneyjeva djela bila su zaključana u domarev ormar i ostala zaboravljena, sve dok nisu pronađena prije nekoliko godina.

Iako je većina radova oštećena, rijetka djela su bila zapečećana i ostala su očuvana. Nakon godinu dana restauracije, oko 200 radova ponovno je izloženo na japanskoj izložbi ‘The Art of Disney’. Sveučilište Chiba odlučilo je nakon izložbe  vratiti ta djela kompaniji Disney. Zauzvrat, Disney je sveučilištu poklonio digitalne kopije tih djela i milijun dolara za stipendije. S obzirom na rijetkost nekih od djela, teško je procijeniti njihovu vrijednost.

- Ne postoji mogućnost procjene tih radova, jer oni predstavljaju naše umjetničko naslijeđe - izjavila je Smith.

Piše: Piše: Livia Čveljo
18.03.2008. 22:11:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh