« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 mjeseci i 27 dana
ZANIMLJIVO :)

Kome matematika ide bolje - dečkima ili curama?

Djeca, bez obzira na spol, koriste jednake mehanizme u mozgu za rješavanje matematičkih problema

Hmmm :)
Hmmm :) (Arhiva)
Više o

djevojčice

,

matematika

,

dječaci

Matematika je, barem do sada, bila disciplina u kojoj su dječaci uspješniji od djevojčica, jer su tako pokazala znanstvena istraživanja - ipak, novi rezultati ipak opovrgavaju navedenu teoriju

Znanstvenici su potvrdili da djeca, bez obzira na spol, koriste jednake mehanizme u mozgu za rješavanje matematičkih problema. Studija je objavljena u časopisu "Science of Learning".  

"Proučavali smo ponašanje mladih djevojaka i dečaka na matematičkim testovima i zaključili smo da su njihove izvedbe bile statistički jednake. Razvili su jednake sposobnosti u istim periodima u ranom djetinjstvu", rekla je Jessica Cantlon, profesorica razvojne neuroznanosti sa Sveučilišta Carnegie Mellon. 

"Ali postavlja se pitanje što se događa ispod površine? Je li riječ o jednakim neuronskim mehanizmima koji omogućuju realizirati ovo ekvivalentno ponašanje?", nastavila je.

Kako bi riješili taj misterij, autori studije su prikupili 104 djece u razmaku između tri i deset godina kako bi riješili kognitivne testove i gledali videa s lekcija matematike dok su im znanstvenici radili CT mozga. 

Zaključili su kako se i kod dječaka i djevojčica javljaju jednaki neuronski mehanizmi, tj. da se aktivnost javlja u jednakim regijama mozga. 


10.11.2019. 15:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh