« Život
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
NESKLAD

Koliko zarađuju muškarci, a koliko žene?

Muškarci s visokim obrazovanjem plaćeni su prosječno čak 37 posto bolje od žena s istim kvalifikacijama, što je porazno za Hrvatsku

Muškarci su puno bolje plaćeni
Muškarci su puno bolje plaćeni (Arhiva)
Više o

žene

,

plaća

,

ravnopravnost spolova

,

muškarci

Prema podacima servisa MojaPlaća u drugom kvartalu ove godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj je iznosila 5.452 kune, što je za 3% više nego u prethodnom kvartalu. U odnosu na isto razdoblje prošle godine prosječna neto plaća je viša za 3%.

Pribrojimo li neto plaći bonuse, tada je visina prosječne mjesečne plaće 5.660 kuna što je također 3% više nego u prošlom kvartalu.

Osim kategorije top managementa, koja ima u prosjeku 106% višu plaću u odnosu na prosjek, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja (60% više od prosjeka), telekomunikacija (+34%) te informacijskih tehnologija (+34%).

Najmanje prosječne plaće imaju radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji (-42%), pomoćnim zanimanjima (-41%) te radnici u uslužnim djelatnostima (-38%).

Visokoobrazovani najmanje zarađuju u turizmu i ugostiteljstvu

Ispitanicima sa srednjom stručnom spremom najisplativije je raditi u području ljudskih potencijala; zaposlenici srednje stručne spreme ovih zanimanja imaju u prosjeku mjesečnu neto plaću od 7.185 kuna. Iza ljudskih potencijala slijede zanimanja u području informacijskih tehnologija (6.166 kuna) te marketinga, oglašavanja i PR-a (5.912 kuna).

S druge strane, najniže plaće imaju oni ispitanici srednje stručne spreme sa zanimanjima u području osiguranja (3.647 kuna) te zaštite i sigurnosti (3.576 kuna).

Ispitanici s višom stručnom spremom najvišu plaću imaju ukoliko su zaposleni u području informacijskih tehnologija. Njihova prosječna mjesečna neto plaća iznosi 6.733 kune, iza čega slijede ispitanici iz telekomunikacija (6.683 kune). Najnižu plaću ispitanici s višom stručnom spremom imaju u zanimanjima osiguranja (4.491 kunu).

Visokoobrazovani ispitanici najviše su plaćeni ukoliko su zaposleni u telekomunikacijama (8.046 kuna) te u području informacijskih tehnologija (8.033 kune). Najniže plaće visokoobrazovani ispitanici imaju u turizmu i ugostiteljstvu (4.905 kuna).

Muškarci imaju 11% višu plaću, razliku čini i stručna sprema

U posljednja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku 11% višu plaću od žena, što je nešto veća razlika u odnosu na I. kvartal kada je razlika iznosila 10%. Muškarci su u prosjeku zarađivali 5.734 kuna, dok su žene zarađivale u prosjeku 5.160 kuna.

U odnosu na prethodni kvartal prosječna plaća muškaraca viša je za 4%, dok je prosječna plaća žena 3% viša.

Zanimljivo da se razlika između muškaraca i žena povećava sa stručnom spremom. Najmanja razlika muškaraca i žena je za kvalificirane ispitanike; svega 3% u korist muškaraca, dok su visokoobrazovani muškarci u prosjeku 37% više plaćeni u odnosu na žene. Naravno, dio razlike leži i u tome da su muškarci zastupljeniji od žena u visoko plaćenim zanimanjima tehnologija, informacijskih tehnologija i telekomunikacija.

Najbolje plaćaju privatne tvrtke u stranom vlasništvu

Visina plaća ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke, stoga su plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu 17% više od prosjeka i iznose u prosjeku 6.366 kuna, dok su plaće u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu najniže i iznose 5.019 kuna (8% manje od prosjeka). Prosječna plaća u tvrtkama u državnom vlasništvu 3% je viša od prosjeka i iznosi 5.639 kuna.

Rad u velikoj tvrtki znači i veću plaću

U tvrtkama s manje od 10 zaposlenih prosječna plaća je 13% ispod prosjeka i iznosi 4.745 kuna, dok je u tvrtkama do 19 zaposlenika plaća 7% niža od prosjeka i iznosi 5.084 kuna.

Prosječna plaća u tvrtkama s 20 do 49 zaposlenika iznosi 5.431 kunu i u razini je prosjeka. Najviša prosječna plaća je u tvrtkama većim od 1.000 zaposlenika; 9% viša od prosjeka i iznosi 5.940 kuna.

Plaća je i dalje najviša u Gradu Zagrebu

Gledano prema županijama, najniže plaće u drugom kvartalu 2016. zabilježene su u Ličko-senjskoj županiji, čak 21% ispod prosjeka, te Šibensko-kninskoj županiji (20% ispod prosjeka).

Sukladno očekivanjima, najviša prosječna plaća zabilježena je u Gradu Zagrebu i to 13% iznad prosjeka te iznosi 6.165 kuna. Nakon Grada Zagreba slijedi Zagrebačka (+1%) te Karlovačka županija gdje su plaće 3% niže od prosjeka.

Početnicima 16% niža plaća od prosjeka

Na početku karijere, dok još nemaju iskustva, ispitanici imaju 19% manju plaću od prosjeka. S godinom do dvije iskustva ispitanici u prosjeku imaju 7% nižu plaću.

S tri do pet godina iskustva plaća je 8% viša od prosjeka, a sa šest i više godina iskustva plaća je 9% viša od prosječne.

Sukladno tome, najmlađi ispitanici imaju u prosjeku i najniže plaće (26% niže od prosjeka za ispitanike mlađe od 25 godina), dok ispitanici u dobi od 35 godina imaju 12% višu plaću od prosječne.

30.06.2016. 17:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh