« Život
objavljeno prije 5 godina i 8 mjeseci
ZNATE LI?

Koliko zapravo treba trajati godišnji odmor?

Ako želite maksimalno iskoristiti svoj godišnji odmor i osjećati se zaista odmorno i svježe, pokušajte se odmorati duže od osam dana

Koliko je minimalno?
Koliko je minimalno? (Arhiva)
Više o

godišnji odmor

,

trajanje

Godišnji odmor je pravo koje vam nitko ne bi smio oduzeti, ma kakav grozan šef bio... istina, ima onih koji ne mogu otići do mora, no svejedno se trebaju odmoriti - a pitanje koje se uvijek postavlja jest: koliko?

E,pa postoji savršena dužina trajanja odmora koje ima pozitivan učinak na vaše zdravlje. Istraživači na Sveučilištu Radboud u Nizozemskoj, istraživali su kakav učinak na zdravlje ima dužina godišnjeg odmora.

Dobro, vrijeme je da saznamo koliko je dana godišnjeg odmora idealno? Odgovor je - duže od osam dana. U provednom istraživanju sudjelovalo je 54 sudionika, s prosječnom dobi od 42,5 godina, a svi su bili zaposleni.

Ovo istraživanje bilo je usredotočeno na duži godišnji odmor - u rasponu od 15 do 34 dana, odnosno u prosjeku 23 dana. Znanstvenici su proučavali psihološke procese povezane s takvim dugim odmakom od posla i kakve je to učinke imalo na njihovo zdravlje tijekom i nakon odmora.

Pratilo se šest čimbenika, zdravstveno stanje, umor, zadovoljstvo, raspoloženja, napetosti i razine energije. Utvrđeno je kako su se zdravstvene dobrobiti ubrzano povećale za vrijeme odmora, i to osmi dan.

Ipak, u roku od tjedan dana od vraćanja na posao, zdravstvene dobrobiti su se vratile na početnu razinu.

I dok je ovaj pozitivan učinak bio kratkotrajan, zdravstvene dobrobiti poboljšale su se u konačnici tijekom dužeg ljetnog odmora.

Dakle, ako želite maksimalno iskoristiti svoj godišnji odmor i osjećati se zaista odmorno i svježe, pokušajte se odmorati duže od osam dana i ispunite svoje vrijeme s ugodnim i opuštajućim iskustvima kako biste poboljšali svoje zdravlje

06.08.2018. 13:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh