« Putovanja
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
WOW

Koliko vrijede spomenici i turističke atrakcije?

Najvrjedniji europski spomenik i turistička atrakcija je Eiffelov toranj, dok Bijela kuća pet puta manje vrijedna

Eiffelov toranj vrijedi vrtoglavih 334 milijarde funti
Eiffelov toranj vrijedi vrtoglavih 334 milijarde funti (Arhiva)
Više o

Eiffelov toranj

,

Bijela kuća

,

turističke atrakcije

,

Sagrada Familia

,

spomenici

,

vrijednost

,

Coloseum

,

Tower of London

Spomenici koji su ujedno i turističke atrakcije određuju prepoznatljivost gradova, a donose i znatnu financijsku korist. Talijanska gospodarska komora naručila je istraživanje o vrijednosti spomenika, ne bili na taj način pokušala fokusirati promidžbu najvrjednijih talijanskih spomenika.

No, na njihovu žalost, uvjerljivo prvo mjesto po vrijednosti pripalo je pariškom Eiffelovom tornju koji, prema procjenama stručnjaka, vrijedi zastrašujuće 344 milijarde funti. Sedam milijuna posjetitelja godišnje dovelo je ovu atrakciju iz 19. stoljeća na sam vrh i po posjećenosti.

Talijani se mogu utješiti činjenicom da je na drugom mjestu rimski Koloseum, no s vrijednošću koja je pet puta manja od famoznog tornja, 72 milijarde funti, s godišnjom posjetom od blizu četiri milijuna turista.

Prelijepa La Sagrada Familia u Barceloni je najvrjedniji sakralni objekt, a ujedno i treća na listi europskih spomenika s vrijednošću od 71 milijarde funti, dok su četvrto i peto mjesto podijelili milanska katedrala Duomo i Tower of London s 56 milijardi funti.

Amerikanci nisu tako dobro prošli, jer je njihov najvrjedniji spomenik Bijela kuća koju su stručnjaci procijenili na 64 milijarde funti. 

23.08.2012. 12:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh