« Život
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
ZNATE LI?

Koliko vaš pas ima godina?

Napretkom veterine i medicine te produljenjem životnog vijeka obje vrste, i pasa i ljudi, pseće godine danas se računaju malo kompliciranije

Kako se zapravo računaju pseće godine
Kako se zapravo računaju pseće godine (Arhiva)
Više o

pas

,

pseće godine

Pseće godine računaju se u odnosu na ljudske na način da se pomnože sa sedam - vjerojatno ste i vi to do da čuli, no novija istraživanja pokazuju da je ta metoda pogrešna. Jedna pseća godina nije sedam ljudskih.

Napretkom veterine i medicine te produljenjem životnog vijeka obje vrste, i pasa i ljudi, pseće godine danas se računaju malo kompliciranije te se u obzir uzima i veličina psa.

Veliki psi brže stare od malih, a zbog ubrzanog rasta velikih pasmina postoji i veća mogućnost razvoja tumora kod tih vrsta pasa.

Da se vratimo na pseće godine. Veterinari objašanjavju da se one ovako računaju: prva pseća godina jednaka je koliko i 15 ljudskih, druga devet, a svaka iduća pet.

Kod malih pasa starenje se usporava nakon pete godine i svaka iduća nosi četiri ljudske, dok se kod velikih pasa starenje ubrzava nakon pete pa šesta nosi devet ljudskih, sedma pet i tako dalje.

Bilo kako bilo, priča je bitno kompliciranija od one jednostavne s početka članka.  

30.11.2017. 16:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh