« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
ZANIMLJIVO

Koliko treba trajati godišnji odmor?

Godišnji odmor čekamo cijele godine, a kako je u zadnje vrijeme popularno među poslodavcima tjerati zaposlenike da ne uzimaju cijeli odjednom, vrijedi znati koliko nam zapravo treba odmora

Koliko treba trajati odmor?
Koliko treba trajati odmor? (Shutterstock)
Više o

godišnji odmor

,

idealno trajanje

,

duljina

Godišnji odmor ne zove se tako bez razloga - tijekom godine potrebno nam je određeno vrijeme za regeneraciju i opuštanje, period u kojem nećemo razmišljati o poslu već uživati i raditi ono što nas veseli.

No, kako je postalo popularno tjerati zaposlenike da ga dijele u manje vremenske odsječke, nije loše znati koliko je zapravo potrebno odmora da se potpuno osvježimo i vratimo izgubljenu energiju.

Zanimljivo istraživanje pokazalo je da je idealno trajanje godišnjeg odmora - tri tjedna. Naime, produženi vikend dovoljan je samo za lagano osvježenje, tjedan dana je već dosta da se tijelo opusti, no tek će tri tjedna napraviti pravi posao.

Naime, pokazalo se da je shema odmaranja više manje ista - prvi tjedan svi spavaju dulje nego inače, iako se obično bude u vrijeme kao i inače, no zapravo ne rade ništa više od ljenčarenja. 

Drugi tjedan počinje opušteno zabavljanje i neke aktivnosti za koje inače nemamo vremena, a tek je treći tjedan savršen spoj svega navedenog i pravi pravcati godišnji odmor, na kraju kojega već postaje polako dosadno.

Zašto je godišnji toliko važan? Osim odmaranja, tada se bavimo aktivnostima koje potiču kreativnost i inteligenciju, osvježavamo mozak novim znanjima i vezama i razvijamo maštu, što su stvari nužne za njegovo dobro funkcioniranje. 

Na kraju, naravno, godišnji odmor služi za otpuštanje nakupljenog stresa, što je ključno za izdržavanje radnog tempa u ostatku godine.

Stoga, bez obzira volite li više more ili planine, zimu ili ljeto, potrudite se objasniti šefu da vaš godišnji treba trajati tri tjedna ...

16.08.2016. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh