« Zdravlje
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
ZAPAMTITE!

Koliko su maske korisne?

Maske usporavaju protok zraka, čineći ljude podložnijima na udisanje čestica, a prljava maska za lice ne može učinkovito filtrirati najsitnije kapljice

Vrijede li?
Vrijede li? (Arhiva)
Više o

maska

,

maske

,

učinkovitos

Nova troslojna maska ima učinkovitost od 65% u filtriranju čestica u zraku, ali ako je već korištena učinkovitost joj opada na 25%, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Physics of Fluids.

Istraživači sa Sveučilišta Massachusetts Lowell i Kalifornijskog baptističkog sveučilišta kažu da maske usporavaju protok zraka, čineći ljude podložnijima na udisanje čestica, a prljava maska za lice ne može učinkovito filtrirati najsitnije kapljice. 

Autor studije Jinxiang Xi objašnjava:

Protok zraka

"Naši rezultati pokazuju da to vrijedi samo za čestice veće od 5 mikrometara, ali ne i za sitne čestice manje od 2,5 mikrometara", kazao je.

Istraživači su koristili računalni model osobe koja je nosila troslojnu kiruršku masku kako bi pratili kako bi utvrdili kako maska utječe na protok zraka i kako prolaze čestice. Također su istražili i kako kapljice padaju na lice ili završavaju u dišnom putu, nosu, ždrijelu ili plućima kada osoba nosi masku, prenosi NY Post.

Otkrili su da korištena maska "značajno usporava" protok zraka, smanjujući učinkovitost maske i čineći osobu podložnijom udisanju aerosola. Nošenje maske značajno smanjuje prodor čestica u pluća, a osim toga, maska najbolje štiti gornji dišni put, posebno nos i grkljan, od čestica većih od 10 mikrometara

Nabori maske za lice također značajno utječu na uzorke protoka zraka, a učinkovitost maske mijenja se nakon višekratnog korištenja, otkrili su istraživači.

Xi se nada da će zdravstveni djelatnici sugerirati javnosti kako odabrati najučinkovitiju masku i kako je pravilno nositi kako bi se zaštitili od covida-19. Uz to, Xi napominje da ne treba prekomjerno koristiti jednu te istu masku.

22.12.2020. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh