« Seks
objavljeno prije 5 godina i 4 mjeseca
ZAPAMTITE :)

Koliko seksa stvarno pomlađuje?

Redoviti seks može popraviti i produžiti telomere, što znači da stanice dulje žive i pomažu ljudima da se osjećaju mlađe

Jednom tjedno je čisto dovoljno
Jednom tjedno je čisto dovoljno (Shutterstock)
Više o

seks

,

pomlađivanje

,

telomeri

Seks je dobar za zdravlje, ne samo psihičko nego i fizičko, a jedna njegova karakteristika privlačnija je od ostalih - sposobnost pomlađivanja.

Ne, to nije isprazna priča nego rezultat znanstvenog istraživanja, a sada još samo trebamo reći koliko je to seksa potrebno da biste bili stvarno mlađi.

Dakle, nije puno, za početak. Znanstvenici sa Sveučilišta u San Francisci pratili su tjedan dana seksualne živote grupe od 129 mama koje su bile u vezi. Sudionice su davale tjedne izvještaje o svom zadovoljstvu vezom, kao i informacije o tome koliko često su intimne sa svojim partnerima. Istraživači su od sudionica uzeli i uzorke krvi i analizirali stanice za pokazatelje starenja.

Kad su znanstvenici usporedili izvješća žena s njihovim uzorcima krvi, pronašli su fascinantan podatak. 

Naime, majke koje su barem jednom tijekom tjedna imale seksualne odnose s partnerima imale su znatno duže telomere - zaštitnu kapu DNK koja određuje životni vijek stanice - od onih koje nisu imale seksualne odnose.

Telomeri se s vremenom razgrađuju kao rezultat loše prehrane, opijanja i prirodnog procesa starenja, prema autorima istraživanja.

Njihovi rezultati sugeriraju da redoviti seks može popraviti i produžiti telomere, što znači da stanice dulje žive i pomažu ljudima da se osjećaju mlađe.

Istraživači su povezali kraće telomere s ozbiljnim zdravstvenim problemima poput raka, bolestima srca i dijabetesom, a čini se da duži telomeri sprečavaju te bolesti.

Dakle.. na posao!

27.12.2018. 21:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh