« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 6 mjeseci
MALO?

Koliko nam treba vježbe da se dovedemo u formu?

Ako ste među onima koji izliku za nevježbanje traže u manjku vremena, ova bi vijest mogla biti dobra... štoviše, jaako dobra

Da se ne lažemo...
Da se ne lažemo... (FreeDigitalPhotos)
Više o

vježbanje

,

količina vježbanja

,

dvije minute

Vježbanje obično povezujemo s mukom koja traje barem pola sata, no izgleda da našem tijelu nije baš toliko važno koliko dugo vježbamo, tvrde znanstvenici.

Naime, samo dvije minute dnevno intenzivnog treninga dovoljno je za tijelo - bar na staničnoj razini, pokazala je mala studija nedavno provedena na Sveučilištu Viktorija u Australiji i to je jednako učinkovito kao pola sata treninga.

Skupini ispitanika zadali su tri zadatka - vježbanje različitim intenzitetom koje su provodili određeni period, a između vježbi različitih vrsta intenziteta imali su pauzu od tjedan dana.

Prvo su trčali u krug 30 minuta polovicom svoje snage, potom su trčali pet minuta sa 75 posto svoje snage uz odmor između serija, a u trećem eksperimentu su vozilisobni bicikl u punoj brzini uz maksimalno opterećenje 30 sekundi. 

Znanstvenici su izmjerili koliko je energije svaki ispitanik potrošio neposredno nakon vježbanja i tri sata nakon završetka treninga te zaključili kako je mišićno opterećenje svakog ispitanika skoro identično između kratkog treninga visokog opterećenja i dugog, a manje intenzivnog treninga.

"Ovo istraživanje nam može pomoći da shvatimo kako se vježbanje može koristiti za poboljšanje metaboličkih procesa ljudskog organizma", poručuju autori studije u članku objavljenom u American Journa of Psihology.

Čak i oni najljeniji među nama sada imaju priliku baviti se sportom i dovesti svoje tijelo u red. Dovoljne su samo dvije minute dnevno

15.10.2018. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh