« Život
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
LEPTIRIĆI

Koliko nam stvarno treba da se - zaljubimo?

Kad govorimo o zaljubljenosti, često kažemo da se između dvoje ljudi dogodila kemija, a da zapravo niti ne znamo koliko smo u pravu

Kemija, dragi naši, kemija ...
Kemija, dragi naši, kemija ... (Arhiva)
Više o

zaljubljenost

,

kemija

,

znakovi zaljubljenosti

Zaljubljenost je sjajan osjećaj i svatko bi ga u životu trebao iskusiti barem jednom. Priču nam često kvare oni prizemljeniji koji kažu da se tu radi samo o kemijskim procesima u organizmu, no nemojte ih odmah ispljuvati - u pravu su!

Znakovi zaljubljenosti zapravo su samo manifestacije kemijskih reakcija u našem tijelu, a brzina kojom se zaljubljujemo je fascinantna - dovoljna je petina sekunde da osjetimo leptiriće u trbuhu, što znači da se zapravo uvijek radi o ljubavi na prvi pogled.

Naime, to je vrijeme potrebno da naš mozak počne proizvoditi adrenalin, dopamin i oksitocin, kemikalije koje uzrokuju euforiju.

Svi se ovi hormoni sreće i zadovoljstva počinju izlučivati u čak 12 različitih dijelova mozga i zajedničkim djelovanjem urzokuju osjećaj zadovoljstva i euforije.

Kao što već znamo, učinak ovih kemikalija jednak je učinku droga, jer se aktiviraju isti dijelovi mozga i receptori kao i kod uzimanja, primjerice, kokaina.

Stoga, kad vam netko sljedeći put netko krene s pričom o srcu ... samo se nasmijte.

 

14.08.2016. 20:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh