« Hrvatska
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
EHH...

Koliko košta glas u Saboru?

Kriza vlasti u Hrvatskoj okončana je - barem do lipnja. Premijer Plenković je kupio vrijeme tijekom kojeg mora pronaći nove ministre i obračunati se s nepoštovanjem unutar svoje stranke

Kupovanje glasova bez obzira na cijenu
Kupovanje glasova bez obzira na cijenu (Arhiva)
Više o

Sabor

,

politika

,

saborska većina

,

preslagivanje većine

Iscrpljujuće saborsko zasjedanje tijekom kojeg je ministar financija Zdravko Marić (HDZ) preživio glasovanje o opozivu, a šef Sabora Božo Petrov (Most) dao ostavku trenutak prije no što mu je izglasano nepovjerenje, završilo je tankom pobjedom HDZ-a.

Nakon što je s minimalnim brojem zastupničkih ruku, ali i sa samo 808 glasova birača, preuzeo parlament, Gordan Jandroković (HDZ) je zatvorio sjednicu, a nova će biti otvorena početkom lipnja. Do tada će se okončati lokalni izbori, a premijer mora pronaći većini prihvatljive ministre koji će zamijeniti otjerane Mostovce.

Neprincipijelne suradnje

A većina je, pokazalo se jučer u Sabornici, stvar trgovine pa je Jandrokoviću povjerenje dao i predstavnik srpske manjine Milorad Pupovac. Riječ je čovjeku koji odbija s Plenovićevom vladom komemorirati žrtve Jasenovca zbog benevolentnog stava prema spomen pločama s ustaškim pozdravom, no uvijek je tu kada treba spašavati HDZ-ovu vladu. „Hoćemo stabilnu i demokratski usmjerenu parlamentarnu većinu, a Andrej Plenković radi na istom poslu kao i ja", odgovorio je Pupovac na pitanje mogu li na istoj strani biti predstavnici Srba i radikalniji predstavnici desnice.

Podršku Jandrokoviću je dala i Bruna Esih koja se iz HDZ-ova jata odmetnula u samostalnu utrku za zagrebačku gradonačelnicu. I Tomislav Saucha, nekad moćni SDP-ovac, danas osumnjičenik za krađu državnog novca kroz fiktivne dnevnice za vrijeme dok je bio šef ureda premijera Milanovića, želi stabilan Sabor bez novih izbora. Što je potpuno očekivano, jer sa svojim teretom teško da bi našao novi dobro plaćeni posao u politici.

Jedino je formalno nezavisni Željko Glasnović, čovjek kojeg je u Sabor postavila dijaspora, javno objavio cijenu svoga glasa. General koji na pitanja o vlastitoj neprincipijelnosti novinarima prijeti da će im "zabiti mikrofon u stražnjicu", a političke protivnike već inercijom etiketira recikliranim komunistima i udbašima ili barem njihovim potomcima, pohvalio se na društvenim mrežama svojevrsnim ugovorom. U njemu stoji da će, između ostalog, vlada isplatiti zaostatke pripadnicima HVO-a, što je procijenjeno na 1,3 milijarde kuna. Potpis koji su na taj popis želja stavili i premijer, i ministar branitelja Tomo Medved, i državna tajnica iz ministarstva vanjskih poslova Zdravka Bušić, dokaz su da HDZ kupuje glasove javnim novcem, ustvrdio je SDP.

Gubitnici i dobitnici

Najveći dobitnik jučerašnje saborske rasprave jest populist Ivan Pernar, zastupnik koji ne zna obračunati porez na dodanu vrijednost, a znanje o javnozdravstvenim politikama crpi iz razgovora s pripadnicima antivakserskog pokreta. „On je taj koji govori ono što narod misli", komentar je i onih koji ga do jučer nisu podnosili, a nakon što je Sauchi u sabornici objasnio kako funkcionira HDZ. „Prvo vas mafija gurne u probleme, a onda vam nude pomoć. Oni koji su vas odveli u Remetinec, sada vam nude pomoć. Vi ste, što bi neki rekli, korisna budala", objasnio je Pernar Sauchi i zaradio simpatije javnosti, ali i opomenu predsjedavajućeg Željka Reinera (HDZ).

Iako se činilo da će gubitnica biti Bruna Esih, koja je s podrškom Jandrokoviću i Plenkovićevoj vladi izazvala bijes svojih sljedbenika i tako u jednom danu gotovo istopila status ikone desnice, u pomoć joj je priskočio vođa desnog krila HDZ-a i Plenkovićev unutarstranački oponent Zlatko Hasanbegović. Samo nekoliko sati nakon što je dignuo ruku za HDZ-ova kandidata Jandrokovića, objavljeno je kako je ovaj bivši ministar kulture izdao HDZ i našao se na drugoj poziciji izborne liste Brune Esih za zagrebačku Gradsku skupštinu na predstojećim lokalnim izborima. Premijer Plenković će, želi li sačuvati svoj politički ugled, izbaciti Hasanbegovića iz stranke, no to ga ostavlja 'kraćim' za dva presudna glasa, što otvara prostor novoj političkoj trgovini. 

Rasplet nakon lokalnih izbora

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručuje da je nakon cjelodnevnog razgovora s nezavisnim zastupnicima i parlamentarnim strankama zaključila da većina zastupnika ne želi nove izbore pa je premijera u razgovoru za RTL pozvala da u razumnom roku imenuje ministre i otkloni sumnju da uživa povjerenje saborske većine.

Ne dobije li Plenković povjerenje za nove ministre i krene li Hrvatska u još jedne prijevremene parlamentarne izbore, HDZ bi mogao ostati na istom, pokazuje istraživanje javnog mnijenja, no novi bi izbori mogli slomiti SDP.  Šef te stranke Davor Bernardić, čini se, nije prihvatio opće mišljenje da nije materijal za premijera. Ali stranački prvaci već licitiraju s imenima koja bi rado vidjeli u Banskim dvorima. Ni palom šefu stranke, nekadašnjem premijeru Zoranu Milanoviću, čini se, povratak u politiku ne bi bio mrzak.U tijeku je i prikupljanje potpisa za interpelaciju vladi s kojim Hrvatska narodna stranka (HNS) želi srušiti Plenkovića. Istovremeno, novinari koji godinama prate politiku tvrde da je za očekivati kako će upravo HNS poslije lokalnih izbora dati potporu Plenkoviću, ali nakon što to učini Hrvatska seljačka stranka (HSS), stranka koja se doživljava prirodnim partnerom HDZ-a, a koju je novi predsjednik Krešo Beljak odveo u pakt s ljevicom.

„Imamo vremena. Vlada funkcionira, ministarstva, kao što vidite funkcioniraju. Dođe li do izvanrednih izbora, ja ću pobijediti", poručuje premijer Andrej Plenković pred kojim je puno problema, i relativno malo vremena. 

 

Piše: Siniša Bogdanić/DW
06.05.2017. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh