« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
OPREZ

Koliko je šminka opasna za zdravlje?

Prosječna korisnica ruža za usne može na dan unijeti 20 posto veću količinu teških metala od maksimalno dopuštene doze za čovjeka

Ruž za usne može biti vrlo opasan za zdravlje
Ruž za usne može biti vrlo opasan za zdravlje (Arhiva)
Više o

šminka

,

opasnost

,

zdravlje

,

teški metali

Šminka uljepšava, barem u nekim detaljima i uz razumnu upotrebu, no pritom može napraviti i štetu našem tijelu, pokazalo je američko istraživanje nad kojim bi se definitivno trebalo zamisliti.

Neki od najpopularnijih ruževa i sjajila za usne među sastojcima imaju tvari koje baš i nisu tako lijepe. Istraživači s Berkleyja ispitali su 32 različita proizvoda za usne koji se mogu kupiti u američkim trgovinama i u njima otkrili koncentracije olova, kadmija, kroma, aluminija i još pet teških metala. U nekima su koncentracije dovoljno visoke da izazovu zabrinutost za zdravlje, odnosno povećani rizik za razvoj raka i za neurološke poteškoće.

Osobe koje se ruževima za usne koriste u prosječnim količinima mogu u organizam apsorbirati oko 24 miligrama proizvoda na dan, a one koje se 'mažu' češće čak i do 87 miligrama, objavili su znanstvenici.

Nakon što je izmjerena količina metala u proizvodima, došlo se do zaključka da prosječna korisnica ruža za usne može u organizam unijeti 20 posto veću, ili čak i više od toga, količinu aluminija, mangana i kadmija od dnevno dopuštene.

Znanstvenici kažu da ovo otkriće ne znači da treba prestati s korištenjem ruževa i sjajila za usne, ali da bi se svakako moglo smanjiti pretjerivanje u šminkanju.

U studiji nijedan brend nije imenovan, ali su znastvenici rekli da nema velikih razlika u koncentraciji metala od proizvođača do proizvođača i da se rezultati mogu smatrati relevantnima za sve.

05.11.2017. 11:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh