« Život
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
HMM :)

Koliko Hrvati spajaju blagdane?

Portal posao.hr je putem anonimne ankete provjerio jesu li korisnici spojili blagdane, a rezultati su pokazali da ipak ne 'spajamo' koliko se misli

Spajanje blagdana više nije u modi
Spajanje blagdana više nije u modi (Shutterstock)
Više o

blagdani

,

praznici

,

slobodni dani

,

spajanje neradnih dana

Spajanje praznika bila je glavna zabava Hrvata od pamtivijeka, no izgleda da se stvari mijenjaju - ne zato što smo postali radišniji, već iz puno jednostavnijeg razloga - ne dozvoljavaju nam vlasnici firmi.

Portal posao.hr napravio je zanimljivo istraživanje na tu temu s indikativnim rezultatima- najveći udio ispitanika, njih 63% reklo je da nisu uzeli slobodne dane/godišnji odmor te spojili ovogodišnje blagdane.

Kao razlog tome svakako se ističe nemogućnost spajanja blagdana u kompanijama u kojima ispitanici rade. Točnije, 39% ispitanika potvrdilo je da u kompaniji nema spajanja blagdana pa većina nije mogla iskoristiti slobodne dane/godišnji odmor za ovogodišnje božićne i novogodišnje blagdane.

Ipak, s obzirom na to da su ove godine i Božić i Nova godina kalendarski u petak, većina je ipak dobila produženi vikend koji je svakako uvijek dobrodošao.

Dio ispitanika koji nije spojio blagdane, 17% njih istaknulo je da radije slobodne dane/godišnji odmor iskoriste u nekom drugom periodu, pa možemo zaključiti da zimski blagdani možda baš i nisu omiljeno razdoblje za odmor.

No, manji dio ispitanika, 7% njih reklo je da bi rado uzeli odmor, ali nemaju više slobodnih dana/godišnjeg odmora za spajanje.

Saša Jurković, direktor portala posao.hr i predsjednik HR udruge u Hrvatskoj - HR Centar, komentirao je rezultate: „Svakako je značajno da većina ispitanika ipak nije spojila blagdane što se smatra nekim oblikom hrvatske tradicije, no kao pozadina toga se pokazala politika kompanija koje nisu sklone 'spajanjima' . Ipak, dok je za neke kompanije blagdansko razdoblje izrazito radno, veliki broj kompanija tada ima smanjen opseg posla, pa vjerujem da zaposlenicima dolazak na posao u tom razdoblju ne predstavlja uobičajen stres. Uz to, većina kompanija na Badnjak i Staru godinu ima skraćeno radno vrijeme, pa bismo mogli reći da je to nije uobičajeno radno razdoblje za većinu zaposlenih."

Iako se s dolaskom kalendara za novu 2016. godinu odmah istaknulo da baš i nećemo imati puno praznika i blagdana za 'spajanja' jer većina njih pada na subotu ili nedjelju, izgleda da to ipak neće biti presudno većini ispitanika. Naime, tek 37% ispitanika potvrdilo da je spojilo ovogodišnje blagdane.
Od 37% ispitanika koji su potvrdili da 'spajajau blagdane', većina (25%) ih je potvrdila je da su spojili i Božić i Novu godinu, te tako uzeli gotovo dva tjedna odmora. Manji dio ispitanika (5%) je spojio par dana oko Božića, dok se 8% odlučilo spojiti par dana oko Nove godine, pretpostavljamo zbog novogodišnjih putovanja i/ili proslava.

05.01.2016. 13:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh