« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 8 godina
ZDRAVLJE I LJEPOTA

Koliko često treba mijenjati šminku

Šminku za oči - svaka tri mjeseca. Kreme - najdulje svakih godinu dana. Puder, ruževi i sjajila - mijenjati najkasnije nakon 18 mjeseci od prvog korištenja

Šminka ima rok trajanja, ne zaboravite ...
Šminka ima rok trajanja, ne zaboravite ... (Shutterstock)
Više o

šminka

,

makeup

,

rok trajanja

,

kreme

,

sjajilo za usne

,

ruž

,

puder

Stručnjaci za zdravlje i ljepotu kože neprestano upozoravaju na činjenicu da stara kozmetika povećava rizik od dobivanja infekcija i gljivičnih oboljenja. No teško je reći kad je kozmetički proizvod izgubio svoju kvalitetu jer njegovo propadanje počinje čim ga otvorite, a potpuno je jasno da svaki pojedinac drugačije koristi i čuva kozmetiku. Malo je proizvoda na kojima je naveden rok uporabe što je u svijetu šminke veliki nedostatak.

Ipak, neke 'odokativne' metode mogu vam pomoći da izdvojite one proizvode koji bi mogli imati kraći uporabni vijek - a to su najčešće oni kozmetički proizvodi koji su vlažni.

„Ono što će vam najčešće izazvati infekciju su stvari poput krema ili proizvodi koji su vlažni i tamni", piše The New York Daily News citirajući izjave  dr. Andree Thau, optometričarke iz New Yorka i glasnogovornice Američke optometrijske organizacije koje je dala za MSNBC.

Poseban oprez važan je pri uporabi proizvoda koji se koriste oko očiju. Stara maskara može izazvati blefaritis, neugodnu upalu očnog kapka praćenu svrbežom pa i konjunktivitis. Stručnjaci savjetuju da šminku za oči mijenjate najmanje svaka tri mjeseca . Kreme, tekuća i hidratizirajuća sredstva najmanje svaku godinu dana (i prije ako ih stalno koristite i u njih stavljate prste), a olovke, puder, ruževe za usne i sjajila za usne najkasnije nakon 18 mjeseci.

Držite se podalje od testera iz trgovina i drogerija, savjetuje Thau. Ako baš morate isprobati određenu boju, upotrijebite štapiće od pamuka ili nanesite sloj na ruku i zatim obrišite. Uvijek imajte u vidu da su testeri potencijalni izvor bakterija. Ne stavljate olovku za oči unutar linije trepavica jer ćete time omesti rad Meibomove žlijezde koja ima važnu ulogu u stvaranju suza. ako te žlijezde ne mogu pravilno funkcionirati, mogli biste imati problema sa suhoćom očiju.

22.07.2012. 09:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh