« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
SUNCE!

Kako odabrati prave sunčane naočale?

Kvalitetne naočale predstavljaju dodatni novčani izdatak, no na zdravlju svojih oči nikako ne biste trebali štedjeti

Sunčane naočale moraju biti kvalitetne
Sunčane naočale moraju biti kvalitetne (Shutterstock)
Više o

oči

,

UV zrake

,

sunčane naočale

,

naočale

Sunčane naočale moguće je nabaviti na različitim mjestima, po različitim cijenama u različitim oblicima i bojama. Međutim, one nisu samo popularan modni dodatak već su izuzetno važne za zdrave oči.

Bez obzira odlučite li se zaštitu od sunca potražiti na placu ili u optici, te vjerujete li poznatim markama ili ne, prilikom kupnje trebate biti vrlo oprezni jer nisu sve naočale podjednako dobre za oči.

Najvažnija karakteristika dobrih sunčanih naočala je UV zaštita. Naime, što je vani svjetlije, to je veća opasnost da će štetne ultraljubičaste zrake oštetiti mrežnicu. Jedan od najraširenijih mitova je da tamna stakla pružaju više zaštite od svijetlih, no to nije istina.

Zjenice se iza jako zatamnjenih stakala više šire čime veća količina UV zraka ulazi u oči. Tamna stakla bez odgovarajućeg zaštitnog sloja stoga su za oči čak štetnija od nenošenja sunčanih naočala po suncu.

Osim zaštite od UV zračenja, kvalitetne naočale nose oznaku CE kojom proizvođač garantira da proizvod odgovara minimalnim kvalitativnim zahtjevima u Europi.

Što se pak boje tiče, posljednjih godina su posebno moderna tamna stakla kroz koje se oči ne vide te plavi, crveni i narančasti tonovi. Ukoliko sunčane naočale namjeravate koristiti i za vrijeme vožnje, trebali biste posegnuti za klasičnim sivim ili smeđim staklima. Naime, ostale boje otežavaju prepoznavanje boja i kontrasta te vas mogu dovesti u neugodne i opasne situacije na cesti.

Sunčane naočale podjednako su potrebne djeci kao i odraslima, a osobe koje nose leće imaju osjetljivije oči te bi trebale odabrati tamnija stakla. Također, ukoliko i inače nosite naočale, u sunčane si svakako trebate ugraditi stakla s odgovarajućom dioptrijom. Iako takva stakla predstavljaju dodatni novčani izdatak, na zdravlju svojih oči nikako ne biste trebali štedjeti.

27.07.2012. 20:48:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    crozona.net
    19.04.2011. 08:02
    A gdje je preporuka? :))
  2. avatar
    sunčane naočale
    30.12.2012. 13:38
    Dobar članak! Još bi samo nadodao ovo: Zatamnjenost leća sunčanih naočala stupnjevana je u nekoliko kategorija. Za naše podneblje najbolje je nositi zatamnjene naočale od 75 do 85 posto za aktivnosti na otvorenom te za vožnju. Zatamnjenje iznad 85 posto namijenjeno je ekstremnim uvjetima kakvo je planinsko sunce na ledenjacima ili za upotrebu u pustinjama. Svjetlije naočale sa zatamnjenjem od 35 do 75 posto dobre su za grad te za blago oblačne dane. Boja leća sunčanih naočala najčešće je siva, smeđa ili zelena. To su ujedno i najbolje boje za naočale.
  3. avatar
    sunčane naočale
    30.12.2012. 13:41
    Djeca također imaju koristi od nošenja sunčanih naočala. Budući da se dječje oko razvija, treba ga zaštititi, a svijest o tome nije jednako razvijena u svih roditelja. Rijetki su oni koji će dopustiti djetetu da iziđe bez odjeće, no rijetko tko od roditelja inzistira na nošenju dječjih sunčanih naočala iako su nužne na jakom suncu.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh