« Život
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
:)

Koliko često spavamo na poslu?

Svaki šesti radnik zaspi na radnom mjestu barem jednom tjedno jer je preumoran ili je nekvalitetno i nedovoljno dugo spavao večer prije

Koliko vam često ovo pada na pamet? :)
Koliko vam često ovo pada na pamet? :) (DeviantArt)
Više o

posao

,

spavanje na poslu

Spavanje na poslu nije baš uobičajeno ... barem tako mislimo. No, prema istraživanju Virgin Pulse, koje je provedeno na 1.140 radnika i radnica diljem SAD-a, jedan od šest radnika barem jednom tjedno zaspe na radnom mjestu.

Također su otkrili kako se 76 posto radnika i radnica osjećalo umorno gotovo svaki dan. Ispitanici su priznali kako lošije obavljaju radne zadatke jer nekvalitetno i nedovoljno spavaju, te su umorni od ostalih obaveza.

"Zaposlenici koji ne spavaju dobro imaju lošu koncentraciju, njihove sposobnosti pri odlučivanju su znatno lošije i znatno su manje sposobni nositi se sa stresom", izjavila je koautorica istraživanja Jennifer Turgiss.

Brz način života i stres najčešće podrazumijevaju malo sna, koji je često nekvalitetan i neredovit. No, san nam treba kako bismo funkcionirali tijekom dana.

Ako patite od manjka sna, vjerojatno vam se dešavaju kratka 'pomračenja' zvana 'mikrosnov'. Riječ je o trenucima u danu kada nesvjesno zaspemo na nekoliko sekundi kako bi se naše tijelo i mozak odmorili. Ukoliko radite u uredu, to ne bi trebalo biti opasno. No, ako zaspete za volanom, posljedice bi vas mogle stajati života.

Zato je psiholog Richard Wiseman, autor knjige '59 sekundi: Promijenite svoj život za manje od minute', kreirao jednostavan test kojim možete provjeriti je li količina vašeg sna dovoljna vašem organizmu.

Pogledajte animirani video i doznajte trebate li više sna za normalno funkcioniranje.

Wiseman također naglašava da, ukoliko vam je potreban alarm da se probudite, pijete puno kave tijekom dana i uspijevate zaspati u pet minuta - spavajte više!

22.09.2016. 09:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh