« Zdravlje
objavljeno prije 1 godinu i 5 mjeseci
ZNATE LI?

Koliko često je potrebno ići na ultrazvuk u trudnoći?

Za prvi pregled najčešće se savjetuje pričekati do 7. ili 8. tjedna trudnoće kako bi se mogli odmah vidjeti i otkucaji srca kod bebe

Ne treba previše puta ići na ultrazvuk
Ne treba previše puta ići na ultrazvuk (Arhiva)
Više o

trudnoća

,

ultrazvuk

Ultrazvuk u trudnoći prenatalni je dijagnostički pregled kojim se na najjednostavniji način provjerava je li sa plodom i trudnoćom sve u redu. Preporučuju se najmanje dva ultrazvučna pregleda tijekom trudnoće.

Za prvi pregled najčešće se savjetuje pričekati do 7. ili 8. tjedna trudnoće kako bi se mogli odmah vidjeti i otkucaji srca kod bebe. U prvom tromjesečju ultrazvuk transvaginalnom sondom se radi kako bi se potvrdila trudnoća, utvrdilo radi li se o višeplodnoj trudnoći, o koliko se djece radi i kako bi se uklonile moguće sumnje na neke komplikacije.

U drugom tromjesečju trudnoće najčešći razlog odlaska na ultrazvuk jest otkrivanje spola bebe, dok liječnik fokus stavlja na prepoznavanje anatomskih anomalija, piše Mamin kutak.

U posljednjem tromjesečju trudnoće ultrazvuk se provodi kako bi se nastavio pratiti djetetov razvoj, a u ovoj fazi kada je beba već velika važno je pratiti i položaj posteljice, kao i količinu plodne vode.

U zadnjih nekoliko godina novost na tržištu je i 3D/4D ultrazvuk. Liječnicima je putem 3D i 4D ultrazvuka jednostavnije uočiti određene neurološke probleme u razvoju bebe a uz malo sreće, roditelji na 4D ultrazvuku mogu vidjeti kako se beba smije, siše palac ili zijeva.

25.11.2022. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh