« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
NAKON POLA STOLJEĆA

Kolera u Papui Novoj Gvineji - oko 2,000 zaraženih

Zssad je prijavljeno oko 50 smrtnih slučajeva, ali zbog lošeg sanitarnog sustava moguće je da se broj zaraženih pa i umrlih poveća

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

zaraza

,

WHO

,

kolera

,

epidemija

,

Papua Nova Gvineja

Prema izjavama jednog predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Papui Novoj Gvineji zaraza kolere se proširila na 2,000 ljudi.

Eigil Sorensen iz WHO-a kaže da su katastrofalni sanirani uvjeti samo otežavajući čimbenik u namjeri da se kontrolira širenje bolesti.Ovo je prva zaraza kolerom u posljednjih 50 godina kad se govori o Papui Novoj Gvineji. Prvi slučajevi zabilježeni su još u lipnju prošle godine u provinciji Morobe, a samo nekoliko mjeseci bilo je potrebno da se pošast rasprostrani diljem sjeverne obale.

"U tri provincije imamo prenošenje zaraze, a u ovom trenutku zaraza se polako širi, tako da sada imamo preko 2.000 potvrđenih slučajeva", kazao je Sorensen za AFP.

Zasad je prijavljeno oko 50 smrtnih slučajeva, no, sanitarni sustav koji je u kolapsu kao i vodovodni sustav samo pospješuje širenje kolere među populacijom pa se očekuje da će taj broj porasti.

"Problem je u tome što se zaraza širi na nova područja, tako da ne možemo reći da je lokalizirana, najviše zato što je sanitarni sustav i sustav dostave vode u zemlji loš", žali se Sorensen.

Podsjetimo, kolera se uglavnom prenosi vodom, ali i hranom koja je bila u kontaktu s kanalizacijom. Dijareja, povraćanje pa dehidracija glavne su posljedice zaraze, a u slučaju da se bolest ne liječi na vrijeme moguć je i smrtonosan ishod.

08.02.2010. 11:13:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh