« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
VIA ISS

Endeavour uspješno lansiran u drugom pokušaju

Američki raketoplan Endeavour sa šestoricom astronauta u posadi lansiran je u ponedjeljak prije zore po mjesnom vremenu iz Svemirskog centra Kennedy

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Endeavour

,

lansiranje

,

raketoplan

To je drugi pokušaj lansiranja u 24 sata. NASA je morala odustati od prvog lansiranja u nedjelju zbog preniskog sloja oblaka.

Ovo je bilo zadnje noćno lansiranje nekog od postojećih raketoplana NASA-e. Četiri preostala lansiranja, prije nego li do kraja ove godine Endeavour, Atlantis i Discovery budu povučeni iz upotrebe, predviđena su danju.

Raketoplan bi do ISS-a trebao stići do srijede, a šestero američkih astronauta na postaji će ostati devet dana. Oni će na ISS ugraditi kupolu sa šest prozora koja će budućim posadama omogućiti panoramski pogled izvan postaje.

Tom će se ugradnjom završiti američki dio posla na ISS-u, projektu 16 zemalja vrijednom stotinu milijardi dolara koji se gradi od 1998. godine.

Prije nego li se američka flota raketoplana povuče iz uporabe, na ISS će dopremati samo teret i rezervne dijelove.

NASA je još 2003. godine, nakon nesreće Columbije, odlučila umiroviti svoju flotu vremešnih raketoplana čim bude završena gradnja ISS-a. Time ujedno završava NASA-in postojeći svemirski program, pokrenut prije 29 godina.

NASA je planirala zamijeniti postojeću flotu novom generacijom svemirskih brodova Orion, ali je predsjednik Barack Obama ukinuo financiranje toga projekta i namijenio šest milijardi dolara u sljedećih pet godina za poticanje komercijalnih kompanija na razvoj "svemirske taksi službe" i prevoženje američkih astronauta na ISS. (hina/metro-portal)

08.02.2010. 11:54:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh