« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
PLAC

Koju ribu kupiti na placu?

I sami znate da bi trebali jesti ribu dva puta tjedno... no, dobro je i jednom, glavno da je jedete ;)

Jeftina i zdrava ;)
Jeftina i zdrava ;) (Arhiva)
Više o

riba

,

tuna

,

bakalar

,

losos

,

srdela

Kada pokušavate skinuti nekoliko kilograma ili se samo zdravije hraniti, riba je idealan izbor. Riba je namirnica koja može smanjiti rizik od dijabetesa, spriječiti srčane bolesti i još mnogo toga.

Ako se pitate koja je riba najhranjivija, u nastavku donosimo četiri najbolje opcije, prema stručnjacima.

Bakalar - bakalar je riba blagog okusa s bijelim mesom te je dobar izvor bjelančevina, kao i vitamina B12, a jedna porcija sadrži nešto više od 30% preporučene dnevne vrijednosti ovog vitamina. Bakalar je poput praznog slikarskog platna. Naime, on se dobro spaja s bilo kojim umakom, bilo da više volite marinadu s citrusima ili ste pak naklonjeniji kremastom umaku. 

Losos - prednosti jedenja lososa dobro su poznate, stoga ne čudi da se ova riba naziva kraljem među masnim ribama. Prema Good Housekeepingu, losos sadrži zdrave masti, puno kalcija i vitamina D.

Srdela - sitna i jeftina srdela dospjela je na mnoge popise superhrane zahvaljujući udjelu omega-3 masnih kiselina. Osim toga, izvrstan je izvor vitamina B12, minerala i kalcija. "Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribi mogu pomoći vašem srcu na više načina. Samo nekoliko porcija ribe tjedno može smanjiti vaše šanse za razvoj srčanih bolesti za 36 posto. Omega-3 masne kiseline smanjuju i vjerojatnost da ćete patiti od stanja poput moždanog udara i Alzheimerove bolesti", navodi portal Nourish.

Tuna - bilo da je svježa ili konzervirana, tuna je mnogima omiljena riba. Kad je kupujete svježu, birajte komade koji mirišu na more. Osim što sadrži omega-3 masne kiseline, tuna je bogata i niacinom (vitamin B3), koji pomaže snižavanju razine kolesterola. Lako se priprema, ali njen unos treba ograničiti zbog visokog sadržaja žive. 

Uglavnom - kupite ribu!

21.02.2023. 08:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh