« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 22 dana i 16 sati
STVARNO?

Koju glazbu trebate puštati svojim biljkama?

Ono što oni ne znaju, a vi ćete upravo saznati, jest da pojedina istraživanja pokazuju da glazba ima fantastičan utjecaj na biljke.

Što vole slušati?
Što vole slušati? (Arhiva)
Više o

glazba

,

biljke

,

omiljena glazba

Sigurni smo da imate barem jednu biljku u kući, a većini ljudi one zapravo pate, jer se s njima ne radi dovoljno... mislimo, ne pušta im se prava glazba ;).

Neime, u studiji od prije par godina, Mi-Jeong Jeong s Nacionalnog instituta za poljoprivrednu biotehnologiju u Suwonu u Južnoj Koreji i njegovi kolege, tvrdili su da su uspjeli identificirati biljne gene koji mogu čuti i reagirati na glazbu, nakon što su obavili jedan test u kojem su koristili rižu i Beethovenove kompozicije.

U manje znanstvenoj, ali podjednako fascinantnoj studiji koju je 2009. provela ekipa emisije Mythbusters, proučavana je veza između glazbe i biljaka.

Tijekom tih mjesec dana koliko je trajao eksperiment, grašak je "slušao" heavy metal i klasičnu glazbu u odvojenim staklenicima. Druge biljke su bile izložene običnom govoru i lijepim riječima.

Na kraju eksperimenta, najviše je napredovao grašak koji je slušao heavy metal.

Istraživanje koje je 2014. provelo Sveučilište Osmania u Hyderabadu u Indiji izložilo je 30 ruža indijskoj klasičnoj glazbi, vedskim napjevima, zapadnoj klasičnoj glazbi i rock glazbi.

Eksperiment je trajao 60 dana, a glavni cilj bio je utvrditi kako glazba utječe na biljke.

Rezultati su pokazali da su ruže koje su bile podvrgnute vedskim pjesmama i indijskoj klasičnoj glazbi daleko nadmašile po svom rastu i cvatu biljke koje su bile izložene drugim vrstama glazbe.

Još jedno istraživanje na ovu temu, provedeno je iste, 2014. godine.

Znanstvenici Heidi Appel i Rex Cocroft sa Sveučilišta u Missouriju otkrili su da male biljke gorušice reagiraju na zvučne vibracije.

Isto tako, Kraljevsko hortikulturno društvo je otkrilo da rajčice povoljno reagiraju na ženske glasove, nakon što su slušale volontere koji su im čitali tijekom razdoblja od 30 dana.

U studiji su sudjelovali i muškarci, ali biljke koje su bile izložene njihovom glasu nisu pokazale naročitu reakciju.

Pojedini znanstvenici tvrde da biljke zapravo reagiraju na vibracije koje stvara ljudski glas. S druge strane, neki tvrde da su ove studije manjkave i da ne dokazuju ništa.

30.05.2024. 20:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh