« Život
objavljeno prije 12 dana i 8 sati
SAVJETI

Koji grad ima najbolju kvalitetu života na svijetu?

Kvaliteta života je važan pokazatelj koji treba uzeti u obzir pri rangiranju najboljih gradova na svijetu. Ali, što je točno kvaliteta života i kako ju možemo procijeniti?

Da ne bi bilo da ne znate...
Da ne bi bilo da ne znate... (Arhiva)
Više o

kvaliteta života

,

Grenoble

Dakle, sve od gastronomske ponude do stope kriminala, može utjecati na kvalitetu života stanovnika nekog grada, ali potpuno novi Globalni indeks gradova kompanije Oxford Economics uzeo je u obzir šest važnih indikatora: očekivani životni vijek, prihod po osobi, jednakost prihoda, rekreacija i kulturna ponuda, brzina interneta i troškovi stanovanja.

Za grad s najboljom kvalitetom života po ovim kriterijima izabran je Grenoble u Francuskoj. "Prijestolnica Alpa" je poznata kao omiljena planinarska destinacija, kao i centar za znanstvena istraživanja.

Na drugom mjestu na listi nalazi se Canberra, glavni grad Australije, a on je ujedno i jedini neeuropski grad u prvih deset.

Čak tri grada iz Švicarske su uvršteni na listu gradova s najboljom kvalitetom života na svijetu. Bern je rangiran kao treći, Basel je peti, a Zurich osmi na listi.

10 najboljih gradova na svijetu po kvaliteti života

1. Grenoble, Francuska
2. Canberra, Australija
3. Bern, Švicarska
4. Bergen, Norveška
5. Basel, Švajcarska
6. Luksemburg, Luksemburg
7. Reykjavik, Island
8. Zurich, Švajcarska
9. Ghent, Belgija
10. Nanntes, Francuska

07.06.2024. 13:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh