Koji alkohol radi najgore mamurluke?
Što je brža apsorpcija, količina alkohola u krvi će biti veća, što ujedno utječe na jačinu mamurluka koji se obično javlja sljedećeg dana
Mamurluk je gadna stvar... pa stoga, pokušajte ga izbjeći ako ikako možete. E sad, problem je u tome što pijete pogrešne stvari.
Vjerojatno biste mislili da će vas neka žestica razvaliti, no, stvar je zapravo upravo suprotna - pjenušci rade najviše problema.
Naime, ugljikov dioksid, koji se nalazi u ovim pićima, izaziva bržu apsorpciju alkohola u krvotok. Zapravo, visok nivo alkohola u krvi djeluje na mozak tako što stimulira GABA receptore, pa se zbog toga kao posljedica javlja mamurluk, odnosno mučnina, povraćanje i migrena.
I dok se smatra da su žestoka pića najozloglašenija, studija je pokazala da se trećina ljudi brže napije kada konzumira prosecco, šampanjac i druge vrste pjenušavih vina u usporedbi s drugim alkoholom.
"Alkohol se usvaja kroz stanične membrane koje su povezane sa sistemom za probavljanje, a potom ide direktno u krv kroz male krvne puteve", objašnjava Lee.
Što je brža apsorpcija, količina alkohola u krvi će biti veća, što ujedno utječe na jačinu mamurluka koji se obično javlja sljedećeg dana.
Upravo zato što se prosecco apsorbira brže od drugih pića, on utječe na pojavu mamurluka sljedećeg dana kada se kod većine ljudi javljaju bolovi u glavi, mučnina, osjetljivost na svjetlost i ekstremna suhoća usta.
Međutim, Holmes ističe da na intezitet pijanstva utječe i količina unijetog alkohola.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar