« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
EH, DA ...

Koje stvari utječu na snove

Snovi su izraz naše podsvijesti, kažu jedni, drugi tvrde da se

Kako stvari utječu na snove?
Kako stvari utječu na snove? (FreeDigitalPhotos)
Više o

snovi

,

sanjarica

,

tumačenje snova

,

značenje snova

Snovi su nam nekad dobri, nekad loši, a svi ih pokušavamo zapamtiti i protumačiti na neki svoj način kako bi u njima našli rješenje nekih problema ili moguće događaje. No, što zapravo utječe na snove?

Recimo, mirisi igraju veliku ulogu. Istraživanje provedeno 2008. godine pokazalo je da su ljudi kojima su tijekom sna puštali miris trulih jaja imali loše snove, dok su oni kojima je puštan miris ruža sanjali pozitivne snove. Limbički sustav mozga koji je odgovoran za emocije i mirise proglašen je odgovornim za taj utjecaj.

Zvukovi su jednako utjecajni, a gotovo da i nema čovjeka koji to nije doživio - zvoni budilica, a naš mozak iskonstruira san u kojem je taj zvuk nešto posve normalno i mi se ne budimo, nego nastavljamo spavati. Bijeli šum je, stoga, najbolja pozadina za spavanje jer će on nadvladati sve ostale zvukove i pružiti nam dubok i miran san.

Jasno je da i stanje uma prije spavanja ima velike veze, jer ako u krevet odete moreni nekim mislima, možete biti gotovo sigurni da ćete sanjati nešto povezano s njima. Ipak, primjerice, depresija sprječava pamćenje snova, tako da nećete znati što se zbivalo u vašem mozgu tijekom sna. 

Položaj spavanja također ima veze sa sadržajem snova, barem tako tvrde istraživači iz Hong Konga koji su utvrdili da osobe koje spavaju na trbuhu imaju veću šansu za seksualne snove.

Bilo kako bilo, ako imate san koji ne možete objasniti, pomoći će vam naša Sanjarica, sanovnik, tumač snova.

26.04.2014. 15:39:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh