Koje nas namirnice griju, a koje hlade
Alkohol, gazirani i zaslađeni napitci pojačavaju dehidraciju i na taj način onemogućavaju dobro hlađenje tijela, pa ih u vrelim danima izbjegavajte bez obzira koliko ih volite
Hrana uvelike utječe na osjećaj vrućine ili hladnoće, što u ovim vrelim danima nikako nije zanemariv podatak - ako jedete uglavnom voće i povrće, pijete limunadu, pića od limete ili čaj od mente, to će vas sve učinkovito rashladiti.
S druge strane, alkohol, kofein i masna hrana zagrijat će organizam, pa će vam biti još gore nego prije obroka.
Uz to, povrće i voće puno je vode koja će dodatno ohladiti organizam, bogato je kalijem koji inače gubimo znojenjem, a vitamini, minerali i antioksidansi kao beta karoten (mrkva) i likopen (rajčice) uz sve još i dodatno štite od štetnog djelovanja sunca.
Hladi nas i hrana od žitarica tipa prosa, ječma, kus kusa ili bulgura koje treba skuhati s malo maslinovog ulja i soli pa poslužiti kao prilog, a ako dodamo i jogurt, odličan izvor dobrih bakterija, bit ćemo zaštićeni od ljetnih infekcija, osvježeni i rashlađeni.
S druge strane, alkohol, gazirani i zaslađeni napitci pojačavaju dehidraciju i na taj način onemogućavaju dobro hlađenje tijela, pa ih u vrelim danima izbjegavajte bez obzira koliko ih volite.
Gotovo jednak učinak imaju masni i zreli sirevi - puni su masti i soli koje također sprječavaju hlađenje organizma, a kofein kao prirodni diuretik isušuje tijelo i ubrzava metabolizam, što će samo pojačati zagrijavanje organizma.
Novi komentar