« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec
ZNATE LI?

Koja namirnica ima više proteina?

Piletina i jaja popularni su izvori životinjskih bjelančevina, odnosno proteina koji su bogati hranjivim tvarima, poput vitamina i minerala

Ovo je jače ;)
Ovo je jače ;) (Arhiva)
Više o

proteini

,

jaja

,

piletina

Piletina i jaja izvrsni su izvori proteina i mogu podržati vaše zdravlje poboljšavajući osjećaj sitosti nakon obroka i promičući zdravu regulaciju šećera u krvi. Ali koji je koncentriraniji izvor proteina?

Ovisno o dijelu piletine, sadrži od 23 do 31 grama proteina na 100 grama. Kuhana jaja sadrže 12,6 grama proteina na 100 grama, što čini piletinu koncentriranijim izvorom proteina.

Međutim, i piletina i jaja smatraju se "potpunim" izvorima proteina. Životinjski proteini, poput piletine i jaja, sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina. Iako vam je za normalno funkcioniranje potrebno 20 aminokiselina, samo devet - histidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan i valin - su neophodni. To znači da ih vaše tijelo ne može proizvesti, pa ih morate unositi prehranom.

Iako životinjski i biljni proteini, poput onih iz graha i soje, osiguravaju proteine, biljni izvori se smatraju "nepotpunim" proteinima jer im nedostaje jedna ili više esencijalnih aminokiselina.

Također, vaše tijelo može učinkovitije koristiti proteine ​​iz životinjskih izvora. U stvari, jaja i piletina se probavljaju brzinom većom od 90 posto, dok se biljne bjelančevine probavljaju u rasponu od 45-80 posto. To čini piletinu i jaja "visokokvalitetnim" proteinima jer se proteini iz tih namirnica lako apsorbiraju, razgrađuju i koriste za važne procese u tijelu, poput izgradnje mišića i stvaranja hormona i neurotransmitera.

Iako piletina sadrži više proteina od jaja, istraživanja pokazuju da su jaja probavljivija od piletine. Jaja imaju stopu probavljivosti od 97 posto, dok piletina ima 94 posto, što znači da vaše tijelo može bolje probaviti i iskoristiti aminokiseline iz jaja nego iz piletine.

Međutim, i piletina i jaja su bogati visoko bioraspoloživim proteinima, i oboje su izvrsne opcije za povećanje unosa proteina.

08.11.2024. 10:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh