« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 13 godina
SVI U ŠETNJU

Koja je vaša nosiljka za bebu?

Donosimo vam opise prednosti i nedostataka svih vrsta nosiljki za bebe i djecu. Izaberite svoju nosiljku.

Fotografija vijesti
Više o

wrap marama

,

mei tai marama

,

ring sling marama

,

pouch sling marama

,

klokanice

,

nosiljke za bebe

,

mama i beba

,

nošenje bebe

Sunce je konačno došlo, dani su sve duži i više se nikome ne ostaje kod kuće. Svakodnevne šetnje s vašim malim bebicama postale su ritual s kojim svojim mališanima dajete sunčevu energiju, a sebi popravljate liniju nakon poroda. Kolica su, naravno, broj jedan kad su u pitanju mali nehodači, ali sve više oko sebe vidite i nekakve lijepe marame, nosiljke čudnih imena i slično koje kao da su postale modni izričaj. 

Želite i vi nešto od toga? U ovom članku naći ćete neke prednosti i nedostatke pojedinih načina nošenja djece što će vam sigurno olakšati izbor.

Marame su najstariji oblik pomoći pri nošenju. Moguće ih je vezati na različite načine pa svoju bebu možete nositi na trbuhu, u položaju zipke, na leđima ili je podupirati bokovima.

Na tržištu postoje različite vrste marama, a jedna od prvih koje su se popularizirale kod nas je wrap marama koja je zapravo dugi komad tkanine kojim se beba omata i tako fiksira uz tijelo majke. Standardne dužine tkanine su: 4,60 m, 5,00 m i 5,40 m, a obično je napravljena od dijagonalno elastičnog pamuka. 

Prednosti wrap marame su: mogućnost nošenja u više položaja, izuzetna udobnost za bebu i mamu, mogućnost diskretnog dojenja, korištenje u druge svrhe (kao prekrivač, prostirka i slično)

Nedostaci wrap marame su: potrebno je savladati posebne tehnike vezanja kako bi vaše dijete bilo u potpunosti sigurno tijekom nošenja, ljeti bi moglo biti prevruće nositelju djeteta.

 Mei Tai marama je kombinacija klokanice i marame za nošenje bebe. Poznata i kao azijska nosiljka pokupila je najbolje od obaju vrsta nosiljki. S obzirom na broj dezena koji su se pojavili, a i mogućnosti njošenja na oba lica, čini se kako će modno osviještenim majkama ovo biti izbor broj jedan.

Prednosti Mei Tai marame su: mogućnost dugotrajnog udobnog nošenja, nošenje u više položaja, nema gornje granice godina za dijete (koliko god vi možete podignuti), a s obzirom da je težina lijepo raspoređena preko leđa i ramena aktivniji roditelji će se bez problema moći uputiti i u zahtjevnije šetnje poput planinarenja.

Nedostatak Mei Tai marame je što beba mora imati čvrstu muskulaturu vrata kako biste ju mogli nositi u ovoj vrsti nosiljke. Kod većine beba to je nakon trećeg mjeseca, ali vi se ravnajte prema svojoj bebi.

Ring sling marama je vrlo popularna zbog najjednostavnijeg načina postavljanja te mogućnosti nošenja od strane više osoba (npr. mama i tata) bez posebnih prematanja. Zbog svog prstena (kako i samo ime kaže) bebu možete tijekom nošenja bez opasnosti micati iz poze u pozu. Osim ovih na prvi pogled očitih prednosti, sling nudi i mogućnost najvećeg broja poza (gotovo sve što možete zamisliti), diskretno dojenje za vrijeme nošenja kao i mogućnost nošenja od rođenja.

Nedostatak je što je većina težine na jednom ramenu pa dugotrajno nošenje, iako ugodsno bebama, nije baš najugodnije onome tko nosi. To je i najčešći razlog zašto se neki radije odlučuju za neku drugu vrstu nosiljke.

Prijelazni oblik između marame i nosiljke je pouch sling. To je jednostavna verzija nosiljke sašivena od komada platna u kojoj možete nositi dijete od rođenja, dojiti tijekom nošenja te za djecu koja prohodavaju ili su nemirnija pa ih morate često vaditi iz nosiljke. 

Nedostatak pouch slinga je nemogućnost namještanja (kupuje se u veličinama) te je kao i kod ring slinga najveće opterećenje na jednom ramenu.

Osim u marami, bebe možemo nositi i u klasičnim klokanicama koje su se i same modernizirale pa se i one mogu nositi u više položaja, a ne samo naprijed i na leđima kao do sad.

Prednosti standardnih klokanica su čvrstina za one koji ne vjeruju mekanim maramama, puno kopči s kojima možemo prilagoditi sve što je potrebno bebi ili nosiocu nosiljke te brandovi koje poznajemo i vjerujemo u njihovu kvalitetu. Također, neke klokanice su dizajnirane da bebu možete nositi od rođenja pa kako beba raste tako i vi skidate s njih dodatke za sigurnost novorođenčeta. Neke od njih nude i mogućnost dojenja tijekom nošenja.

Nedostaci su: čvrstoća koja može biti neudobna i za bebu i za nosioca, dojenje tijekom nošenja nije baš najugodnije, a i potrebna je prilična vještina (za razliku od marama). Zbog sigurnosnih kopči stavljanje i vađenje beba nije uvijek najjednostavniji zadatak, a ne smijemo zanemariti ni uzorke koji se ipak nisu baš daleko makli od klasične plave, crvene i bež boje, iako će oni uporniji i oni dubljeg džepa sigurno pronaći nešto za sebe.

Nakon svih ovih nosiljki ne preostaje vam drugo nego odabrati jednu za sebe i svoje dijete te što prije u šetnjicu po gradu, prirodi, uz more ili po planinama - kako već tko voli. Uživajte!

27.05.2011. 10:50:17
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Pčelica
    22.09.2021. 13:58
    Plus za marame
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh