« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
TRŽIŠTE RADA

Kod zapošljavanja najprisutnija dobna diskriminacija

Diskriminacija na osnovi etničke i vjerske pripadnosti te seksualne orijentacije doživljava se manje raširenom

(Dreamstime)
Više o

diskriminacija

,

tržište rada

,

zapošljavanje

,

spolna diskriminacija

,

9 8 0 party

Na hrvatskom tržištu rada najčešća je diskriminacija zbog dobi, pokazuje istraživanje provedeno u okviru projekta poticanja ravnopravnosti na tržištu rada koji provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ).

Istraživanjem se žele utvrditi raširenost i glavna obilježja diskriminacije na tržištu rada temeljem spola, dobi, invaliditeta, etničke i vjerske pripadnosti, te seksualne orijentacije, rečeno je prilikom predstavljanja projekta na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar.

Istraživanje je proveo Institut Ivo Pilar početkom godine na reprezentativnom uzorku od 928 nezaposlenih osoba i 604 poslodavca.

I nezaposleni i poslodavci smatraju da je diskriminacija najraširenija pri samom zapošljavanju, a u manjoj mjeri prisutna pri osiguravanju jednakih plaća i napredovanju na radnom mjestu.

Rezultati pokazuju kako i nezaposleni i poslodavci smatraju da je na našem tržištu rada najprisutnija dobna diskriminacija, a potom slijede diskriminacija na temelju invaliditeta i spolna diskriminacija.

Diskriminacija na osnovi etničke i vjerske pripadnosti te seksualne orijentacije doživljava se manje raširenom.

Projekt poticanja ravnopravnosti na hrvatskom tržištu rada provodi se u sklopu programa PROGRESS tijekom cijele 2010. godine, vrijednost mu je gotovo 150.000 eura, a nositelj projekta je HZZ.

Njime se prvenstveno želi osvijestiti javnost da ne smije biti nikakve diskriminacije na tržištu rada, te potaknuti zapošljavanje slabo zapošljivih skupina, kao što su starije osobe, invalidi, mladi bez radnog iskustva, žene itd., istaknula je ravnateljica HZZ-a Ankica Paun Jarallah.(hina/metro-portal)

05.05.2010. 13:19:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh