« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
MIROVNI MITO

Koalicijske snage plaćaju talibanima da ne pucaju po njima

Koalicijske snage u Afganistanu plaćaju talibanima mjesečno 100 britanskih funti samo da ih ne napadaju

Fotografija vijesti
Više o

Afganistan

,

terorizam

,

plaća

,

talibani

,

ISAF

Kako bi stali na kraj terorističkim napadima koalicijske snage u Afganistanu (ISAF) već neko vrijeme plaćaju talibanima oko 870 kuna mjesečno za prekid neprijateljstva, te im je dozvoljeno da zadrže sva oružja osim teškog naoružanja, poput RPG-a.

Kako bi bili plaćeni talibani se moraju odreći nasilja i povezanosti s terorističkim grupama, te se priključiti tromjesečnom programu u kojem ih se pokušava „preodgojiti" i podučiti vrednotama modernog civilnog društva. Kada polaznici završe program prestaju dobivati mjesečnu plaću.

Za uzvrat, talibani koji su prošli kroz program dobivaju potpunu amnestiju od prijašnjih zločina.

Od 2010. godine ISAF-ov program je prošlo više od 2700 osoba, a čelni vojni dužnosnici smatraju da je edukacija uspješna jer se samo petero talibana vratilo terorizmu, te je na sjeveru Afganistana zabilježen značajan pad agresije na koalicijske snage.

No, kritičari smatraju da je program podbacio jer se tek 8 posto od 30 tisuća terorista prijavilo za edukaciju, a većina polaznika nema apsolutne veze s napadima i talibanima, nego su to ljudi koji samo žele zaraditi novac.

28.11.2011. 10:20:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh