« Knjiga
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
2019.

Književnost u 2019.

Središnji događaj za hrvatsku kulturu u 2019. svakako je bilo cjelogodišnje obilježavanje 150. obljetnice postojanja i 25 godina od ponovnog pokretanja Vijenca, časopisa za kulturu Matice hrvatske

Knjiga ne posustaje...
Knjiga ne posustaje... (Arhiva)
Više o

književnost

,

2019.

Relativna stabilnost knjižarske mreže, kontinuitet literarne proizvodnje i nastavljeno intenziviranje aktivnosti promidžbi domaćih i stranih autora na festivalima i promocijama ključne su odrednice hrvatske književne scene u 2019., koja je u protekloj godini pokazala iznimno zanimanje za teme suvremenosti.

Središnji događaj za hrvatsku kulturu u 2019. svakako je bilo cjelogodišnje obilježavanje 150. obljetnice postojanja i 25 godina od ponovnog pokretanja Vijenca, časopisa za kulturu Matice hrvatske. Vrhunac obilježavanja dviju važnih obljetnica bilo je veliko slavljeničko okupljanje u Hrvatskom glazbenom zavodu 7. studenoga.

Međunarodna manifestacija Zagrebački književni razgovori Društva hrvatskih književnika (DHK) proslavila je početkom listopada 40. rođendan s temom 'Što je književnost danas?', u sklopu koje su o svojem poimanju uloge i položaja književnosti u suvremenim zapadnim društvima govorili ugledni stručnjaci iz Hrvatske i osam zemalja.

Razred za umjetnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) obilježio je u studenome 100. godišnjicu od osnutka, a važnu je obljetnicu imao i najveći knjižni klub u Hrvatskoj, Svijet knjige nakladnika Mozaika knjiga, koji je 30. rođendan u lipnju proslavio predstavljanjem jedinstvenog enciklopedijskog izdanja 'Knjige koje su promijenile povijest'.

Budućnost čovjeka temeljno kulturno pitanje

Izbjeglička kriza u Europi, rast populističkih desničarskih političkih retorika, jačanje vidljivosti marginaliziranih skupina te budućnost čovjeka današnjice u svijetu ubrzanih promjena, sve intenzivnije digitalizacije društva i ubrzanog urušavanja prirodnog okoliša uslijed ekološke krize, teme su oko kojih se okupljao književni svijet, s fokusom na temeljno pitanje ono pronalaska ispunjenja i sreće.

Pitanjem budućnosti suvremenoga čovjeka i uloge knjige u sve otuđenijem svijetu brzih promjena bavio se ovogodišnji Zagreb Book Festival (ZBF), čije se peto izdanje održalo od 20. do 25. svibnja. Osamdesetak hrvatskih i stranih književnika, znanstvenika, novinara, publicista i prevoditelja sudjelovalo je u programima osmišljenim oko središnje teme 'Vrli novi svijet?'.

29.12.2019. 14:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh