« Knjiga
objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana
KNJIGE

Knjiga Gabriela Garcie Marqueza Skandal stoljeća

Knjiga je objavljena u kvalitetnom povezu, na preko tristo stranica, s istaknutom namjerom nakladnika da ovo izdanje izdrži mnogobrojna čitanja zainteresiranih ali i slučajnih čitatelja

Skandal stoljeća
Skandal stoljeća (Arhiva)
Više o

knjige

,

Gabriel Garcia Marquez

,

Skandal stoljeća

Nedavno je jedan vrijedni zagrebački nakladnik objavio u prijevodu Gordane Tintor, knjigu tekstova objavljenih u novinama i časopisima, od 1950.-1984., Skandal stoljeća (naslov jedne kolumne), Nobelom nagrađenog pisca Gabriela Garcie Marqueza.

Knjiga je objavljena u kvalitetnom povezu, na preko tristo stranica, s istaknutom namjerom nakladnika da ovo izdanje izdrži mnogobrojna čitanja zainteresiranih ali i slučajnih čitatelja.

Marquez u svojim kolumnama piše o različitim temama, od života, preko neobičnih događanja do susreta s mnogim svjetski poznatim piscima u raznim prigodama.

Osobno me se najviše dojmila bilješka za roman,iz 1954. godine, Kuća obitelji Buendia i izazvala snažno sjećanje na roman Sto godina samoće (pročitan 1976 godine u nakladi BIGZ-a), objavljen 1967. godine u Španjolskoj.

Moram priznati i sam pišem odavno za medije, daleko je ovo od klasičnog novinarstva, ovo je književnost u službi novinarstva, rafinirani tekstovi iznimno nadahnutog pisca.

Možda ovdje novinarski posao izgleda puno ljepši i zanimljiviji nego što on u stvari jest, ne zaboravimo kako je Marquez rekao da ne želi da ga se samo pamti kao autora Sto godina samoće već kao i autora novinarskih priloga.

Svakako, vremena su se promijenila, tiskani mediji nestaju, dok elektronski preuzimaju medijski prostor.

Ipak, iznimno mi je zadovoljstvo bilo družiti se neko vrijeme s Gabom i čitati njegove tekstove, uživao sam doista.

Piše: Miroslav Pelikan
04.08.2022. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh