« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
31. 8. 2009.

Knjiga dana - Željana Giljanović: Karlin način

Chick-lit na hrvatski (splitski) način

Više o

knjiga dana

,

Željana Giljanović

,

Banana split

,

Karlin način

Željana Giljanović se svojim pretodnim romanom "Banana Split" udobno smjestila u ladicu hrvatskog chick-lita, ili kako se već naziva urbana proza o aktivnim mladim ženama, i koju (prozu) odlikuje solidan tržišni potencijal.

"Bila je to korektno ispisana nepretenciozna proza, duhovita, ali i inteligentna kada je u pitanju ne samo poštivanje žanra, nego i karakterizacija junakinja i backgrounda. (...) Očito računajući na pravilo kojeg se drže i autorice svjetskih hitova toga žanra, kako je od uspješnog romana dobro i isplativo napraviti serijal, Željana Giljanović pojavljuju se s 'Karlinim načinom' koji se u potpunosti oslanja na 'Bananu Split'.  Ponovo su tu Karla, Sara i Lola, njihovi dečki, ljubavnici, budući muževi i prijatelj homoseksualac, ponovo se sanja i traga za pravom ljubavlju... Razlika je u tome što nam ovaj put sve djeluje viđeno/pročitano" (Jagna Pogačnik)

Ukratko... obrazovane, samostalne, osviještene žene koje... ne znaju što bi. Trideseta je prošla, kriteriji za nalaženje partnera izrazito su povišeni, a budućnost se nameće s prijetnjom samoće. Nikakve veze nema što je svijet u krizi, što se izmjenjuju političke stranke, što globalizam tutnji planetom. Kozmetika, plastična kirurgija i putovanja kao ugoda sebi, a cinizam, ponekad sarkazam namijenjeni su svijetu oko njih. I seks - u mislima, na usnama.

Situacije koje ponekad vode do apsurda, ponekad do groteske ispripovijedane su vrlo dinamično, a autentičan jezik, naročito splitski idiom koji autorica besprijekorno poznaje mnoge će navesti na smijeh. Reske doskočice u munjevitim dijalozima najveća su stilska vrlina knjige "Karlin način", pa ako ne tražite previše...

 

Izdavač: V.B.Z.

Opširnije: Moderna vremena Info


Piše: izabrao Nenad Bartolčić
31.08.2009. 00:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh