« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
30. 4. 2009.

Knjiga dana - Tomica Šćavina: Unutarnji kompas

Gdje su granice naših životnih uvjerenja?

Više o

knjiga dana

,

Tomica Šćavina

,

unutarnji kompas

U ovoj intrigantnoj i poticajnoj knjizi eseja, mlada psihologinja Tomica Šćavina povezuje psihologiju i duhovnost propitujući granice naših životnih uvjerenja kako bi nas potakla na promjene u razmišljanju i doživljavanju svijeta.

"Svi mi gajimo izvornu želju za ljubavlju, zadovoljstvom i blagostanjem, a sami za sebe ne možemo ostvariti ni jedno ni drugo ni treće. Možemo ih stvarati i održavati jedino u doživljaju s drugima. Svaka od ovih kvaliteta, kada je čovjek investira u samoga sebe postaje vrsta zatvora. Samoljublje, hedonizam, materijalizam - zidovi unutarnje samoće. Stisnut uskim zidovima vlastitog egocentrizma čovjek postaje bespomoćan i besperspektivan. Životna energija, kada je usisana u samu sebe, postaje crna rupa, a kada je oslobođena kroz odnos s drugima zrači toplinom i sjajem.

Kako bi blokirana energija našla put prema van, kako bi bila oslobođena kroz kontakte s ljudima i kroz komunikaciju s cjelokupnom stvarnošću, važno je njegovati unutarnje ideale - dobrotu, plemenitost, nježnost, hrabrost, suosjećanje. Bez jasnog vrijednosnog sustava, bez ideala koji predstavljaju unutarnje zvonce za buđenje svjesnosti, čovjek se gubi u kaosu iskrivljenih vrijednosti koje diktira konzumeristički instant život...."

Uz brojne teme o emocijama i ograničavajućim obrascima razmišljanja koje su dio našeg obiteljskog i kolektivnog nasljeđa, niz poticajnih eseja - o ljubavi, mržnji, odgovornosti, duhovnosti, iskrenosti, opraštanju, ulogama koje preuzimamo samo... autorica zagovara mogućnost izgradnje nove, individualne i samo naše dimenzije duhovnosti.

 

Izdavač: Planetopija

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
30.04.2009. 13:50:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh