« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
1. 5. 2009.

Knjiga dana - Odd Arne Westad: Globalni hladni rat

Koliko je globalni hladni rat pridonosio nastavljanju otpora stranoj dominaciji.

Više o

knjiga dana

,

Odd Arne Westad

,

Globalni hladni rat

Norveški povjesničar Odd Arne Westad pokazuje kako su se velesile SAD i SSSR tijekom hladnog rata opetovano upletale u procese promjena u Africi, Aziji i Latinskoj Americi.

Knjiga propituje politiku dviju velesila 20. stoljeća - SAD-a i SSSR-a - prema Trećem svijetu, koja je izazivala otpor u velikom dijelu svijeta, istražuje rast i širenje intervencionističkih ideologija, kao i revolucionarnih pokreta koji su im se suprotstavljali.

Westad obrađuje ideologijska i politička izvorišta hladnog rata i Trećega svijeta, raspravlja o međuodnosu sve uspješnijega protukolonijalnog otpora i nastajanja hladnoratovskog intervencionizma u Americi, daje se osvrt na vanjsku politiku Kube i Vijetnama kao oblik oporbe uspostavi američke kontrole, govori o ključnim primjerima intervencija i revolucionarnih mijena u Trećemu svijetu tijekom hladnog rata, opisuje kako je jačanje i širenje islama i u Iranu i u Afganistanu zaustavilo i prekinulo neke projekte modernizacije što su ih počeli provoditi tamošnji režimi, u osnovnim crtama daje pregled Reaganove ofenzive protiv ljevičarskih revolucionarnih režima i protiv Sovjetskog Saveza u Afganistanu, Angoli i Središnjoj Americi...

U zaključku Odd Arne Westad daje ocjenu učinaka hladnog rata u Trećemu svijetu te vrednuje koliko je hladni rat pridonosio nastavljanju otpora stranoj dominaciji.

Preveo: Zoran Bošnjak

Izdavač: Golden marketing / Tehnička knjiga

Opširnije: Moderna vremena Info

 

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
01.05.2009. 13:20:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh