Knjiga dana: Tjestenina
Kuharica koja nudi najbolje od talijanske kuhinje
Užitak povratka kući i pritom pojesti tanjur predjela od tjestenine, preliveno vrlo raznovrsnim sastojcima, opisivali su još starih Rimljani, bilo Horacije ili Apicije. Dolazak Arapa označio je širenje suhe tjestenine, naročito u glavnim lučkim gradovima. Godine 1279. u Palermu nailazimo na najstarije dokumente u kojima se spominju maccheroni, dok u Napulju, nekoliko godina kasnije, započinje proizvodnja tjestenine namijenjene širokoj potrošnji.
Od početka 18. stoljeća tjestenina se može kupiti na kioscima i stanovnici Napulja jedu je rukama na uličnim uglovima. Povezivanje s rajčicama javlja se početkom 19. stoljeća, kad prodavači na jugu Italije počinju nuditi maccherone sa salsom od rajčica. Od tog trenutka tjestenina više nije uobičajeno jelo; čak i pastasciutta postaje neizbježno prisutna na stolovima Talijana.
Ova kuharica nudi izbor ukusnih jela koja podsjećaju na istinski mit talijanske kuhinje: tjesteninu. Svježa, suha i nadjevena tjestenina u tri poglavlja s brojnim receptima za svakodnevno smišljanje uvijek novog i nikad dosadnog jela koje pruža izuzetan užitak za stolom. Svi recepti su prikazani vrlo jasno i lako se pripremaju, ilustrirani korak-po-korak fotografijama koji postupno prate pripremanje svakog jela.
Uz uobičajene recepte s gotovom tjesteninom, kuharica nudi recepte za pripremu vlastite tjestenine koja se ne nalazi u trgovinama (garganelli, strozzapreti, stracceti, pasatelli, cicatellioreccgiette, itd.), stoga je namijenjena pravim zaljubljenicima jela od tjestenina.
Prevela Rajna Maršanić-Jovanović
Izdavač: Leo-commerce
Novi komentar