« Knjiga
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
3. 5. 2011.

Knjiga dana - Theodore Gray : Elementi

Slikovno istraživanje svih poznatih atoma u svemiru.

Fotografija vijesti
Više o

moderna vremena info

,

knjiga dana

,

periodni sustav elemenata

,

Theodore Gray

"Periodni sustav elemenata", kaže pisac Theodore Gray, "sveobuhvatni je katalog svega što vam može pasti na nogu." Sve materijalne stvari ovog svijeta sastoje se od elemenata, a elementi imaju dva lica - čisto stanje i niz kemijskih spojeva koje stvaraju u kombinaciji s drugim elementima.

Knjiga daje rijetku priliku da vidimo i jedno i drugo lice, izbliza i osobno. Utemeljene na sedam godina istraživanja i fotografiranja, fotografije u ovoj knjizi najpotpuniji su i slikovno najdojmljiviji portret svih elemenata u svemiru.

Ustrojena prema redoslijedu pojavljivanja u periodnom sustavu elemenata, knjiga prikazuje svaki element (kad god je to moguće) velikom, lijepom fotografijom elementa u čistom stanju. Primjerice, kisik (8. element) bezbojan je plin, ali na temperaturi od -183 °C pretvara se u svjetloplavu tekućinu. Uključene su i fotografije koje prikazuju u kojim sve oblicima pojedini element postoji - njegove spojeve i primjene u kojima ga susrećemo u svakidašnjem životu.

Tekst koji prati svaku stranicu pripovijeda priču o elementu. Ovdje ćemo, primjerice, saznati da je fluor (9. element) jedan od najreaktivnijih elemenata. Ispustite li oblak plinovitog fluora na gotovo bilo što, to će se zapaliti, ali budući da je tako reaktivan, spojevi koje tvori vrlo su stabilni.

 

Preveo Nebojša Buđanovac

Izdavač: Školska knjiga

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
03.05.2011. 13:32:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh