« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
21. 10. 2009.

Knjiga dana - Simon Reynolds: Energetski bljesak

Putovanje kroz rave glazbu i dance kulturu

Više o

moderna vremena info

,

knjiga dana

,

energetski bljesak

,

Simon Reynolds

,

rave

,

ectasy

Ako je rock glazba govorila o iskustvu - autobiografskom ili izmišljenom - rave je konstruirao jedno iskustvo: zaobilozeći tumačenje, slušatelj je ubačen u vrtlog povišenih senzacija, apstraktnih emocija i umjetne energije. Rave glazba predstavlja fundamentalni raskid sa rockom, ili barem dominantnom (engleskom) književnom i socrealističkom paradigmom rock kritike, koja se fokusira na pjesmu i priču. Rave je od samog početka nešto više od glazbe i droge; rave je matrica životnog stila, ritualiziranog ponašanja i vjerovanja. Običnom promatraču možda djeluje kao neki uvrnuti kult, no za sudionike rave je poput religije.

U ovom dopunjenom i proširenom izdanju "Energetskog bljeska" (originalno objavljenom 2008.) Simon Reynolds nije promijenio osnovni tekst knjige iz 1998. godine (koja se bavila bazičnim žanrovima techna i housea), već je samo dodao nekolicinu poglavlja koja pokrivaju ono što se dogodilo kasnije: uspon trancea, 2step garage eksplozija, retro-elektro povratak osamdesetih i - u brzom pregledu - kriza i konsolidacija plesne kulture i pojava nedefiniranih žanrova, kao što su mikro-house, breakcore, grime i dubstep.

 

"Usprkos mojem zagriženom vjerovanju, u ovoj knjizi postoji jedna sjena sumnje. Kao odrasla osoba, ljevičar i liberal, ponekad se pitam može li rekreacijsko drogiranje biti ikakva osnova za kulturu, a kamoli kontrakulturu. Ne radi li se kod ravea samo o zaludnom rasipanju utopijske energije ili se time potaknut idealizam prelijeva u obični život i transformira ga? Može li oceanski, osjećaj koji ti s plesnog podija govori da se spojiš integrirati u svakodnevnoj borbi da se bude bolji i humaniji? Naučiti kako izgubiti sebe može predstavljati određeno prosvjetljenje, ali može biti i bizarno sebično, pohlepa za intenzivnim, raspojasanim iskustvima.

Pridržavajući rezervacije glede duhovne korumpiranosti i političkog nazadnjaštva rejverske kulture, moje je iskustvo drugačije. Čak i kad veličam njezinu moć da mi isprazni glavu, mene ta praznoglava glazba uvijek potiče na razmišljanje. Usprkos očigledno eskapističkoj naravi, rave me je ustvari politizirao, nagnao me da bolje razmislim o pitanjima staleža, rase, spola, tehnologije. Uglavnom lišena stihova i gotovo nikad otvoreno politička, rave - kao i dub reggae i hip-hop - rabi zvuk i ritam za konstrukciju psihičkih pejzaža egzila i utopije."

( Simon Reynolds )

 

Preveli Miloš Đurđević i Josip Visković

Izdavač: Naklada Ljevak

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
21.10.2009. 12:08:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh