« Knjiga
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
16. 4. 2010.

Knjiga dana - Ruth Barcan: Golo/nago: Kulturalna anatomija

Kako se odnosimo prema nagosti

Više o

moderna vremena info

,

knjiga dana

,

golotinja

,

nagost

,

Ruth Barcan

Kada je riječ o nagosti, postoje dvije uvriježene, potpuno oprečne reakcije: na nju gledamo kao na izraz perverzije i/ili stanje nevinosti. Zašto je naša reakcija na nagost, odnosno golotinju toliko kontradiktorna i zašto se prema njoj odnosimo potpuno različito u različitim kontekstima?

Oslanjajući se na popularnu kulturu, književnost, filozofiju, religiju i razgovore iz prve ruke kako bi dala odgovor na ovo zamršeno pitanje, sveučilišna profesorica Ruth Barcan nije se uz to nimalo libila razgovarati s nudistima, striperima, umjetnicima, stručnjacima za pornografiju i mrtvozornicima.

Fokusirajući se na suvremeno australsko društvo, ne zaboravljajući usput niti ostale kulture, sadašnje i prošle, autorica će nam ukazati na mnoge oprečnosti u pojmu nagosti, od kojih su normalno/nenormalno, prirodno/neprirodno, nevino/perverzno, manjkavo/potpuno samo neke. Propitat će simbolizam tijela, golotinju i odjeću kao metafore, judeokršćansko poimanje moralnih implikacija golotinje, kao i položaj iste u potrošačkoj kulturi.

 

Prevela Rajka Rusan

Izdavač: Algoritam

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
16.04.2010. 10:44:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh