« Knjiga
objavljeno prije 14 godina
5. 7. 2010.

Knjiga dana - Orhan Pamuk: Crna knjiga

Potraga za identitetom u svijetu u kojem se miješaju Istok i Zapad

Fotografija vijesti
Više o

moderna vremena info

,

orhan pamuk

,

knjiga dana

,

srpska napredna stranka

,

25. kolo HNL

"Crna knjiga" započinje kao jednostavna ljubavna priča: mladog odvjetnika Galipa neočekivano napusti njegova lijepa žena Ruja. On kreće u potragu po istanbulskim četvrtima, džamijama, katakombama, bordelima i barovima. Posumnja da se skriva kod Dželala, njezina polubrata i uspješnog kolumnista, ali Dželal je neuhvatljiv i, čini se, upleten u poslove s mafijom, ilegalnim organizacijama i kojekakvim sektama.

Galip nastoji pronaći neku poveznicu s Rujom u kolumnama u kojima Dželal daje naslutiti da je upleten u njezin nestanak, no postupno se gubi u nedoumicama oko tumačenja tih tekstova. Pokušavajući slijediti naputke mističnih tumača Kur'ana, nalazi u njima literarne predloške o ljudima koji, kao i on, tragaju za nečim...

"Crna knjiga" pripovijeda o potrazi za identitetom u svijetu u kojem se miješaju Istok i Zapad, u kojem nitko ne može ostati "samo svoj" i otkriva nam kako su isprepleteni križarski i sultanski pohodi, mafijaški i ulični obračuni, povijest i sadašnjost - i sve drugo što u sebi skriva Istanbul.

***

Orhan Pamuk dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 2006. Njegov roman "Zovem se Crvena" osvojio je književnu nagradu IMPAC Dublin 2003. Djela su mu prevedena na više od pedeset jezika. Živi u Istanbulu.


Preveo Ekrem Čaušević

Izdavač: Vuković & Runjić

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
05.07.2010. 01:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh