« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
3. 3. 2009.

Knjiga dana: Miroslav Matijaca i Ivan Matko: Tajna stigmatizacije

Je li krvavo znamenje na tijelu stigmatika nadnaravna ili naravna pojava?

Fotografija vijesti
Više o

knjiga dana

,

Miroslav Matijaca Ivan Matko

,

Tajna stigmatizacije

,

stigmata

,

stigme

,

Franjo Asiški

Studija "Enigma stigmatizacije" dr. Miroslava Matijace, splitskog svećenika, teologa s rimskim doktoratima iz kanonskog prava i psihologije, umnožena je šapirografom 1961. u Zagrebu, a otkrio ju je autorov sinovac, psihijatar prof. dr. Bartul Matijaca. Kad je knjižica došla u ruke nakladnika, u njoj je nađen i putokaz prema studiji slovenskog internista, neko vrijeme osobnog liječnika čehoslovačkog predsjednika Tomaša G. Masaryka, dr. Ivana Matka, "Medicina o stigmatizaciji", koja je u maloj (autorovoj) nakladi izašla 1933. u Mariboru.

Knjiga koja objedinjava te dvije komplementarne stručno-znanstvene, popularno pisane rasprave, donosi rezultate stručno-znanstvenog istraživanja pojave stigmatizacije (znamenovanja) s teološkog i medicinskog stajališta. Autori temu krvavog znamenovanja, koja se kod nas najčešće razmatra kao estradna senzacija, smještaju u ozbiljan stručni teološko-psihološki i medicinski kontekst.

Razmatranja autora zasnovana su na svestranom uvidu u historijat stigmatizacije i na iscrpnom opisu i analizi najpoznatijih slučajeva znamenovanih osoba, od Sv. Franje Asiškog do Gemme Galgani, Luize Lateau, Terezije Neumann, patera Pija iz Pietrelcine i niza znamenovanih žena s područja Slovenije.

U opsežnom predgovoru knjigu je prokomentirao te novim informacijma o tajnama stigmatizacije opremio hrvatski neuropsihijatar, primarijus Bartul Matijaca.

Izdavač: Naklada Pavičić

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
03.03.2009. 05:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh