« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
29. 11. 2009.

Knjiga dana - Mary Schoeser: Svijet tekstila

Kratka povijest razvoja i upotrebe tkanina

Više o

moderna vremena info

,

knjiga dana

,

Mary Schoeser

,

Svijet tekstila

Razvoj i upotreba tkanina govore mnogo o povijesti ljudskoga roda, tkanine se mogu promatrati kao indikatori kulturnih mehanizama koji pripovijedaju ne samo o razvoju tehnologije, trgovine i poljoprivrede nego i o mijenama rituala, jezika, umjetnosti i mentaliteta. Mary Schoeser napisala je iznimnu antropološku i etnografsku studiju o tekstilu, podatke iznosi kronološki, od prapovijesti do danas, i objašnjava kako su i od čega načinjene tkanine te koju su ulogu imale u pojedinim kulturama.

Usporedba prapovijesnih i današnjih tekstilija pokazuje nedostatak logike linearne povijesti, koja nas vodi od jednostavnoga do kompleksnog ili od jednobojnoga tekstila do tekstila s uzorcima. Mnogi od tih materijala, tehnika i formi rabljenih u drevnim vremenima i danas ostaju u uporabi, i kao osnovni aspekti proizvodnje u mnogim krajevima svijeta i kao sastojci u tekstilnim umjetnostima. Taj kontinuitet čini tekstil jedinstvenim među svim artefaktima.

Knjiga je ponajprije namijenjena studentima i profesorima tekstilno-tehnoloških fakulteta te modnim dizajnerima, ali će zasigurno biti zanimljiva svima onima koje zanima povijest civilizacija i kultura.

 

Izdavač: Golden marketing / Tehnička knjiga

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabire Nenad Bartolčić
29.11.2009. 14:25:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh