« Knjiga
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca

Knjiga dana: Marin Fonović: Svemir

Sunčev sustav, zvijezde, galaksije, život u svemiru

Kliknite i povećajte sliku
Kliknite i povećajte sliku
Više o

svemir

,

knjiga dana

,

Marino Fonović

U siječnju 2009., godini koju su Ujedinjeni narodi proglasili Međunarodnom astronomskom godinom iz tiska je izašla knjiga SVEMIR: Sunčev sustav, zvijezde, galaksije, život u svemiru autora Marina Fonovića.

34 poglavlja ove knjige obuhvaćaju: Sunčev sustav, istraživanje svemira, Sunce i zvijezde, egzotične zvijezde, planete oko drugih zvijezda, Mliječnu stazu i druge galaksije, svemir i kozmologiju. Dakako, ne nedostaje ni vječno fascinirajuće teme: jesmo li sami u svemiru? Postoje li u svemiru naprednije civilizacije od naše?

Knjiga ima dodatak s tablicama, rječnik, kazalo imena, kazalo pojmova i popis Internetskih stranica. Velika prednost ove knjige, u odnosu na prevedene knjige stranih autora, je što je ažurirana neposredno prije izlaska iz tiska.

Ovo djelo je prvenstveno namijenjeno učenicima i studentima, astronomima amaterima,  znanstvenicima, ali i najširem krugu čitatelja koje zanimaju prirodne znanosti.

Glavni recenzent Dr. Miroslav D. Filipović, Profesor i voditelj katedre za astronomiju pri Sveučilištu Western Sydney, Australija o knjizi je rekao:

Ako volite znanost, astronomiju pa ako baš hoćete i umjetnost, onda ćete biti oduševljeni ovom divnom i sveobuhvatnom knjigom. Ova knjiga pred vama je velik poduhvat -- dostojan samo nekoga tko je velik entuzijasta. I naravno, nitko bolji s ovih prostora i ne postoji za ovakav poduhvat nego što je -- Marino Fonović.

Ako ste zaljubljenik u znanost i Astronomiju i znate tko je Marino, istinska legenda Balkanske amaterske astronomije, onda vam moja preporuka i ne treba. A ako pak niste, onda ćete već nakon prvih par stranica čitanja/pregledavanja ove knjige razumjeti suštinu - suštinu ljepote znanosti koju zovemo: Astronomija. I tu vam pisac pomaže svojim tečnim i prepoznatljivim stilom koji je lak za čitanje i osnovcu i srednjoškolcu i političaru i studentu i svima. Slike i u ovoj knjizi govore više nego riječi jer su one umjetnost Svemira. Baš onakvog kakvog nam pisac dočarava svojim izvanrednim talentom svemirskog reportera. Zato će i astronomija na ovim prostorima s ovom knjigom biti maštovitija, bolja i modernija bar '5-6 svjetlosnih godina'!

Posebna vrijednost knjige je što je na našem jeziku! I zato će je biti svuda na svim policama koje ‘razumiju' riječ: Astronomija. Knjiga je vrlo ozbiljan tekst i za tzv. sveznalice i predstavlja astronomiju onako kako je još nitko nije predstavio na ovim prostorima. Da ne zaboravim - mene je osobno kao profesionalnog astronoma opčinila detaljna preciznost u svakom poglavlju, svakoj stranici ili svakoj brojci.

Opširnije

11.03.2009. 09:44:57
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ivanna28
    11.03.2009. 11:58
    Ovo je uistinu ugodno iznenađenje, napokon znanstveno-popularna knjiga iz astronomije DOMAĆEG autora
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh